Postul Mare începe cu Săptămâna Curată – tradiții și obiceiuri, în credința populară
Prima săptămâna după Lăsatul Secului este cunoscută, în calendarul popular, drept Săptămâna Curată, o perioadă dedicată practici de curățire, de potolire a entuziasmului excesiv din perioada anterioară.
Lunea Curată este prima zi a Postului Mare, care durează șapte săptămâni, interval în care nu se mănâncă preparate din carne, lactate sau ouă, ci doar alimente de origine vegetală. Această zi era dedicată, în trecut, preparării borșului, nelipsit în cel mai lung post al anului.
Din marțea de după Lăsatul secului, adică Marțea Curată, femeile și tinerele fete începeau să țeasă de zor, pregătind hainele pe care aveau să le îmbrace la marea sărbătoare. O veche tradiție spune că, de paște, fiecare membru al familiei trebuie să se înnoiască, iar pregătirile începeau, iată, cu aproape două luni înainte. Un alt obicei interesant, asociat zilei cunoscute ca Marțea strâmbă sau Spolocania, era ca femeile să meargă la crâșma satului, pentru a se clăti cu țuică de mâncarea de dulce. Se spunea că, dacă vor bea rachiu cu piper, cânepa va crește mare, cât până la tavanul către care aruncau paharul.
Prima sâmbătă din Postul Mare este Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sân’ Toader, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiția liturgică a Bisericii. În tradiția populară, această dată marchează trecerea de la anotimpul rece la cel cald. Caii care-l însoțeau pe Sân’ Toader păzeau Soarele, pentru a evita fuga acestuia către miazănoapte și pentru a salva, astfel, omenirea de la noaptea veșnică. Conform credinței populare, caii lui Sân’ Toader sunt ființe mitice cu aspect de flăcăi cu coada ascunsă în ițari și cu copitele ascunse în opinci, care readuc ordinea la începutul postului.
Această săptămână este prima din Postul Mare în care nu se mai organizează petreceri cu muzică, nu se mănâncă „de dulce”, dar mai ales, se fac fapte bune, oamenii se împacă, într-un cuvânt. Credincioșii se pregătesc, astfel, pentru a putea primi Sfânta Împărtășanie și pentru a întâmpina Sărbătoarea Învierii Domnului cât mai curați sufletește.