Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Eveniment filatelic la Poșta Moldovei: timbre personalizate ”Preot martir Haralambie Balamaci”

timbre_martiri_BalcaniPe 21 martie 2016 Poșta Moldovei a emis, la comanda Asociației ”Răsăritul Românesc”, în tiraj limitat, o serie de 4 (4 x 6 = 24) timbre personalizate ”PREOT MARTIR HARALAMBIE BALAMACI” care redau imagini ale Preacucernicului părinte Haralambie Balamaci, preot aromân din Corcea (astăzi în Albania), martirizat la 23 martie 1914, erou al Albaniei cunoscut și ca Papa Lambru. Timbrele se află în circuit poștal, transmite Romanian Global News.
Preotul martir Haralambie Balamaci a fost unul din cei mai activi luptători pentru drepturile culturale ale aromânilor din Imperiul Otoman. În special, Papa Lambru s-a zbătut pentru dreptul la biserică și școală națională pentru aromâni, care sunt una dintre ramurile sudice ale poporului român, în sensul larg al romanității răsăritene. A fost hirotonit preot la Curtea de Argeș. A deschis prima școală românească, cu predare în româna literară și în dialectul istoric aromân, la Pleasa (1883) și, apoi, la Corcea (1885), localități în care a slujit ca preot paroh. Este, de asemenea, întemeietorul primei școli albaneze din Corcea (1887). În 1891 s-a dus la Istanbul pentru a cere înființarea unui episcopat românesc pentru aromânii din Imperiul Otoman. Aici are loc un atentat la viața lui, din care scapă nevătămat. A oficiat liturghia în limba română literară și în dialectul istoric aromân, în care a predicat. A fost un creștin desăvârșit, un patriot luminat, un om cu o credință nestrămutată, un slujitor exemplar al lui Hristos, un suflet iubitor de Adevăr, un semănător de speranță, un om și un sfânt al lui Dumnezeu vlăstărit din ramura aromână a neamului nostru, pentru care și-a dat și viața. Singura vină care i s-a găsit vreodată este că s-a născut și a vrut să rămână român.
A fost martirizat de antarții greci în ziua de 23 martie 1914, împreună cu fratele său Sotir Balamaci și alți trei români nevinovați. Acești români fac parte dintr-o serie de circa 500 de români din Balcani – învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi – care au fost martirizați pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română literară și în dialectele istorice aromân și meglenoromân.
În 1962 preotului martir Haralambie Balamaci i s-a acordat post mortem titlul de Erou al Albaniei în lupta contra elenizării. În 1994 președintele Sali Berisha i-a acordat titlul post mortem de Învățător al neamului.
De asemenea, Poșta Moldovei a emis alte două serii de 4 timbre poștale personalizate care redau în viniete imagini ale aceluiași preot martir.
Filateliștii sau persoanele interesate să intre în posesia colițelor cu aceste timbre personalizate emise de Poșta Moldovei la comanda Asociației ”Răsăritul Românesc” din Chișinău ne pot contacta direct. (Donație: 50 RON sau 250 MDL per coliță până în 10 aprilie 2016)

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=21195:eveniment-filatelic-la-pota-moldovei-timbre-personalizate-preot-martir-haralambie-balamaci&catid=53:eveniment&Itemid=77

Lasati un raspuns