Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

PS Virgil: Tristețea celebrării la date diferite a Paștelui

bercea3-180Preasfinția Sa Virgil Bercea a oferit portalului de știri Settimana News un interviu despre apropiatul Sinod pan-ortodox. Vă oferim în continuare acest interviu, apărut în traducere pe EGCO.ro:
– Preasfinția Voastră, aveți contact cu Biserica Ortodoxă, care se pregătește pentru Sfântul și Marele Sinod din iunie, ce aer se respiră? Ce gândesc greco-catolicii despre acest Sinod pan-ortodox? Dumneavoastră ce părere aveți? Data Sfintelor Paști, de exemplu, nici nu va fi discutată.
– „Eu sunt a lui Pavel, eu sunt a lui Apollo, eu sunt a lui Chefa, eu sunt a lui Cristos!” (1Corinteni 1,12). Anul Domnului 2016: 27 martie, Paștele latin; 1 mai, Paștele bizantin. Cinci săptămâni diferență între Sărbătoarea Învierii Domnului în rit latin și Sărbătoarea Învierii Domnului în rit bizantin. Scandalos! Și îndată ne vine întrebarea: eu al cui sunt? Ne numim creștini, dar suntem cu adevărat ai lui Cristos? „A fost oare împărțit Cristos?” – se întreabă Sfântul Pavel… Și noi cum răspundem? Cu sărbători separate, gestionate independent, fiecare Biserică pe cont propriu?

În acest context de mari încercări la nivel internațional, unde suntem noi, creștinii, ca purtători ai celei mai mari forțe a lumii, forța dragostei? Unde? Vedem ce se întâmplă în lume: Paris, Bruxelles, Pakistan, Siria, Nigeria, Sudanul de Sud… și noi, creștini divizați, etalăm două sărbători a Paștelui, două sărbători de Crăciun… Nu suntem capabili să dăm mărturie comună de iubire în aceste timpuri de divizare, ură, războaie?

Papa Francisc, la Ierusalim, acum câțiva ani, insista asupra urgenței de a ajunge la celebrarea împreună a Sfintelor Paști. În acest an, înaintea întâlnirii de la Havanna a Papei Francisc cu Patriarhul Kiril, acesta din urmă, într-o conferință de presă, anunța faptul că Sfântul și Marele Sinod ortodox, prevăzut la sfârșitul lunii iunie în Creta, nu va vorbi, ” din respect față de diversele tradiții ortodoxe”, despre data Paștelui. Acestea sunt cuvintele Patriarhului. Ce durere! Papa care vorbește de o dată comună și Patriarhul care vorbește de „respectul față de tradiții”.

Și așa, trimitem „la calendele grecești” celebrarea la aceeași dată a Paștelui și mărturia noastră comună, a noastră a creștinilor în fața lumii. Ce tristețe! Îndrăznesc a spune: ce rușine!

– În ceea ce privește Sinodul pan-ortodox ce ne spuneți?

În România se vorbește puțin despre Sfântul Sinod pan-ortodox. Câte o știre pe Basilica.ro, portalul de știri al Patriarhiei române. În ultimele zile, cu ocazia întâlnirii Secretariatului Sinodului la Chambésy, câteva știri și pe portalurile catolice, cam la același nivel și număr cu cele ortodoxe. Lumea, credincioșii, știu foarte puțin sau nimic, ziarele și televiziunile publice au vorbit ceva în timpul întâlnirii responsabililor Bisericilor Ortodoxe la Chambésy. În ultimul timp, nimic. Sinodul și pregătirea acestuia nu fac știri în România. Știm noi, clerul ortodox sau catolic, Facultățile noastre de Teologie, data și locul întâlnirii din câte un comunicat de presă. Dar în rândul poporului nici o mișcare, nu se știe nimic, nu sunt pregătiri, nici reflexii, din păcate. În Biserică se respiră numai tradiția. Apoi sunt unele voci foarte critice în ceea ce privește Sinodul și întâlnirea Patriarhului Kiril cu Papa Francisc. Zboară anateme împotriva Bisericii Catolice și împotriva Papei Francisc.

– Ce se așteaptă de la acest Sfânt și mare Sinod?

Îi mulțumim lui Dumnezeu că s-a ajuns la acest moment al întrunirii marelui Sinod pan-ortodox. Cu siguranță există multe personalități ale lumii ortodoxe care înțeleg sensul profund și profetic al acestei întruniri a Bisericilor Ortodoxe. Întâlnirea în sine este de salutat, și cred mult în suflul Spiritului Sfânt în ceea ce privește relațiile viitoare în interiorul Bisericilor Ortodoxe, între Bisericile Ortodoxe și cea Catolică, dar și în ceea ce privește maniera în care Bisericile Ortodoxe privesc pe greco-catolici. Este inutil din partea mea să mă aventurez în alte considerații, prefer să însoțesc marele Sinod ortodox cu rugăciunea de fiecare zi. În final, suntem cu toții ai lui Cristos!

http://www.catholica.ro/2016/04/01/ps-virgil-tristetea-celebrarii-la-date-diferite-a-pastelui/

Lasati un raspuns