Traditii si obiceiuri de Florii. Fa asta ca sa iti mearga bine!
Duminica Floriilor, care este una dintre cele 12 mari sarbatori din cursul anului bisericesc, deschide saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, cunoscuta sub denumirea de “Saptamana Mare”.
Se spune ca nu trebuie sa sadesti niciun pom inainte de Florii, pentru ca nu se va prinde.Sarbatoarea aminteste de intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim, unde a fost intampinat ca un adevarat imparat, cu ramuri de palmier. De aceea, credinciosii obisnuiesc sa duca in aceasta zi la biserica crengute de salcie si flori pe care preotii le sfintesc.
Tot in popor se mai spune ca, pentru a putea avea puteri tamaduitoare, ramurile de salcie trebuie culese doar in dimineata de Florii si nu inainte.La sate, oamenii obisnuiesc sa agate coronitele de salcie de crengile pomilor pentru a-i ajuta sa rodeasca. Traditia spune ca fetele nemaritate care vor sa isi intalneasca ursitul trebuie sa se spele pe cap la miezul noptii de Florii cu infuzie de busuioc. Tot in popor se spune ca asa cum este vremea in ziua de Florii asa va fi si in prima zi de Paste.De Florii, biserica a randuit dezlegare la peste pentru credinciosii care au ales sa posteasca in aceasta perioada.
In unele zone ale tarii, tinere imbracate in mirese colinda din casa in casa si vestesc Lazarita, drama lui Lazar, primind la schimb placinte de post si fructe.
Traditia spune ca in Duminica Floriilor nu se face curatenie in casa, altfel iti va merge rau tot anul. Si tot potrivit vorbelor din batrani, in ajunul si in ziua de Florii nu trebuie sa te speli pe cap daca nu vrei sa iti albeasca parul.
De asemenea, se spune ca trebuie sa ajunezi in ziua de dinaintea Floriilor, iar duminica sa te impartasesti. Exista credinta ca dorinta pe care ti-o vei pune in Biserica in aceasta zi se va indeplini.
In unele zone ale tarii, se mananca muguri de salcie dupa ce ramurile au fost sfintite. Se crede ca in felul acesta te poti vindeca de boli.