Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un evreu a ”suportat” o experienţă religioasă intensă. ”Dumnezeu m-a trimis la tine”. Ce au înregistrat neurologii în creierul lui

creier-1În această săptămână, cercetatorii israelieni au raportat că un pacient a ”suportat” o experienţă religioasă intensă.
Pacientul trecea printr-un tratament pentru epilepsie, care l-a făcut să “vadă” şi să converseze cu figura lui Dumnezeu. În acest moment ”divin”, pacientul era conectat la un scaner cerebral de EEG (electroencefalogramă).
Cel mai curios moment din acest caz particular este că pacientul, în vârstă de 46 de ani, nu a fost niciodată religios, deşi se identifică ca fiind evreu.
Pacientul luptă de aproape o viaţă întreagă cu o epilepsie localizată în lobului temporal din dreapta (TLE). TLE este un tip de epilepsie în care crizele îşi au originea în lobul temporal şi poate aduce cu sine emoţii ciudate, poate scoate la suprafaţă amintirile vechi sau halucinaţii cu voci, muzica, oameni, mirosuri sau gusturi. Aceste experienţe pot dura câteva secunde sau chiar câteva minute.

Ca parte a tratamentului său, medicii i-au spus să se oprească din administrarea medicamentelor anticonvulsivante care inhibă arderea rapidă şi excesivă a neuronilor în timpul crizelor.

“În timp ce stătea culcat pe pat, pacientul a ”îngheţat” brusc, s-a uitat la tavan timp de câteva minute, afirmând mai târziu că a simţit că Dumnezeu se apropia de el. Apoi a început să scandeze rugăciuni în linişte, şi-a căutat kippa lui, şi-a pus-o pe cap, scandând rugăciunile tot mai excesiv. Apoi, brusc, a ţipat “Tu eşti Adonai (numele Dumnezeului ebraic) Dumnezeul!” afirmând mai târziu că Dumnezeu i s-a arătat, cerându-i să aducă mântuirea poporului lui Israel”, relatează medicii care erau în preajma pacientului.

”Destul de înfricoşătoare situaţia. Pacientul şi-a scos electrozii EEG de pe el şi a pornit să colinde spitalul, spunând tuturor pe care îi vedea că: “Dumnezeu m-a trimis la tine”, au notat într-un raport cercetătorii de la Universitatea Hadassah Hebrew din Israel.

După cum relatează Neuroskeptic, scanările cerebrale dezvăluie o activare în banda gamma de jos (30-40 Hz), în cortexul prefrontal stâng. În momentul exact al experienţei supranaturale s-a activat partea exact opusă a creierului unde proveneau crizele lui epileptice.

Cei de la revista Epilepsy and Behaviour  au susţinut că pacientul ar fi experimentat “o liuzie religioasă grandioasă şi zel misionar în contextul psihozei postcritice (PIP)”.

PIP este o complicaţie rară, dar severă, care poate urma unui atac de apoplexie, provocând în mod tipic halucinaţii vizuale sau auditive, iluzii, paranoia şi uneori agresiune.

”Sigur că acesta rămâne un mister. Nici noi nu ştim ce s-a întâmplat aici sau ce a declanşat activitatea anormală în acea regiune”, notează în revista Neuroskeptic.

http://www.descopera.ro/stiinta/15339484-un-evreu-a-suportat-o-experienta-religioasa-intensa-dumnezeu-m-a-trimis-la-tine-ce-au-inregistrat-neurologii-in-creierul-lui-foto

Lasati un raspuns