Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mănăstirea Sf. Treime din Moişeni, una din capodoperele spirituale ale oşenimii

Moiseni1Pe una din culmile Țării Oașului, la interferența județelor Satu Mare și Maramureș, se ridică smerit și armonios una din capodoperele spirituale ale oșenimii: Mănăstirea „Sf. Treime” – Moișeni, o mănăstire de maici, prima și singura de acest fel de pe întreg cuprinsul tărâmului oșenesc.
Biserica a fost construită în anul 2004, este din lemn de brad, în stil moldovenesc, ridicată sub atenta supraveghere şi îndrumare a meşterului Petre Ciornei din Vatra Moldoviţei.
Acelaşi stil arhitectural este întâlnit şi la multe biserici din Făgăraş, Copşa Mică şi din unele zone dobrogene. Întreaga structură de lemn a fost ridicată pe o fundaţie de beton, într-un timp extrem de scurt: o lună de zile ( în acelaşi an, 2004 ). La ora actuală, biserica este terminată, acoperită cu tablă de aluminiu, lambriată în exterior, tencuită în interior şi pregătită pentru pictura în tehnica fresco, respectiv dotată cu iconostas, strane, jilţuri laterale, tetrapoade ( acestea din urmă fiind sculptate la Fălticeni, în stil moldovenesc, în lemn de stejar ). Mănăstirea este dotată cu 4 clopote de 500, 400, 300 respectiv 200 kg.

Este un lăcaș de cult important prin faptul că este prima mănăstire de maici din regiunea Oașului. Începând cu anul 2005, s-au construit şi chiliile maicilor vieţuitoare aici, actualmente acest edificiu fiind parţial finisat în interior, acoperit şi asigurat, ca şi biserica, cu încălzire centrală.

Deşi, initial, complexul mănăstiresc – abia început – avea statutul de „schit monahal”, începând cu data de 11 aprilie 2006, în cadrul primei şedinţe mitropolitane a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, s-a hotărât ridicarea la rangul oficial de „mănăstire”, cu drepturile şi obligaţiile ce i se cuvin, a complexului monahal şi a bisericii cunoscute sub numele de „Sf. Treime” – Moişeni.

Mănăstirea Sfânta Treime din Moișeni, un ansamblu de clădiri din lemn de brad, amintește de frumoasele lăcașuri de cult moldovenești. Interiorul, cu elemente sculptate în lemn de stejar (iconostas, tetrapoade, jilțuri) ce au fost realizate în Fălticeni, localitate din Moldova, este o reprezentare fidelă a interiorului mănăstirilor moldovenești.

Mănăstirea Sfânta Treime își sărbătorește hramul a doua zi de Rusalii. Construită relativ recent, mănăstirea din lemn a atras prin frumusețe și și-a câștigat ușor enoriași fideli. Lăcașul este un obiectiv turistic ce merită vizitat, stilul arhitectural diferențiindu-se de cel al majorității bisericilor din județ.

Mănăstirea Sf. Treime din Moişeni, una din capodoperele spirituale ale oşenimii

Lasati un raspuns