5 dintre cele mai mari controverse legate de informaţiile prezentate în Biblie
Probabil că nicio altă scriere nu stârneşte mai multe controverse decât Biblia. De-a lungul timpului, pe baza informaţiilor din această carte, credincioşii şi necredincioşii au purtat nenumărate conflicte.
Una dintre cele mai mari aprinse discuţii în contradictoriu este legată de folosirea Bibliei ca document istoric. Există, însă, şi alte controverse, pe care noi vi le vom prezenta aici:
Soţia lui Dumnezeu
Există unii arheologi şi istorici care, bazându-se pe informaţii obţinute în teren, susţin că Dumnezeu avea o soţie, pe nume Asherah. Raphael Patai, istoricul care a venit cu această teorie, în anul 1967, credea că cele două entităţi divine erau la fel de importante pentru vehii locuitori ai Israelului. În anul 2012, cercetătoarea Franceska Stavrakopoulou restabilea această ipoteză, afirmând că în situl de la Kuntillet Ajrud, în Deşertul Sinai, au fost descoperite fragmente ceramice inscripţionate cu cereri de binecuvântare adresate ,,lui Yahwev şi a lui Asherah”. Artefactele au fost datate în secolul VIII î.Hr.
Locul Judecăţii lui Iisus
Deşi este una dintre cele mai importante scene descrise în Biblie, arheologii nu au reuşit până acum să se pună de acord în privinţa locului în care a avut loc procesul în care a fost judecat Iisus. În timpul lucrărilor de extindere a turnului Muzeului lui David din Ierusalim, în anul 1999, cercetătorii credeau că au descoperit sistemul de canalizare şi fundaţiile zidurilor palatului regelui Irod cel Mare. Există voci care susţin că, aici, Iisus a fost judecat înainte de a fi crucificat. În Evangheliile din Noul Testament apar informaţii contradictorii referitoare la această locaţie, însă în Evanghelia după Ioan se menţionează că judecata a avut loc într-o încăpere care ar corespunde uneia descoperite în celebrul palat al lui Irod.
Erorile din Noul Testament
,,Forged”, o carte publicată de istoricul Bart Ehrman în anul 2011, a stârnit nenumărate controverse încă de la apariţia sa. Cercetătorul american susţine în volumul său că aproape jumătate din informaţiile prezentate în Noul Testament au fost falsificate de autori care făceau propagandă religioasă. Ehrman este de părere că falsificatorii ar fi minţit pentru ceea ce ei credeau că este binele suprem. Mai mult decât atât, Evangheliile ar fi fost falsificate pentru a atrage cât mai mulţi adepţi către religia creştină.
Biblia homosexualilor
În anul 2012, un grup anonim publica aşa-numita ,,Queen James Bible” sau ,,Biblia homosexualilor”, în care apăreau opt verste din Biblia Anglicană, modificate în aşa fel încât cititorii să nu poată interpreta textele sacre într-un mod homofobic. De exemplu, în Levitic 18:22, ei au adăugat cinci cuvinte, pentru a-şi susţine crezul: ,,Să nu te culci cu bărbaţi sau cu femei în templul lui Molech, pentru că este o abominaţie”. Cercetătorii spun că, acum, în verset, este condamnat sexul cu bărbaţi în temple şi nu doar un anumit tip de act sexual.
Exodul şi avortul
De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse privind însemnătatea versiunii Douay-Rheims a versetelor 22-25, din capitolul 21, din Exod: ,,Dacă se ceartă doi oameni şi lovesc o femeie însărcinată şi o fac să nască înainte de vreme, fără altă nenorocire, să fie pedepsiţi cu o amendă, pusă de bărbatul femeii şi pe care o vor plăti după hotărârea judecătorilor. Dar dacă se întâmplă o nenorocire, vei da viaţă pentru viaţă, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie”.
Referitor la aceste versete, există două păreri contradictorii. Prima este cea a susţinătorilor dorinţei femeilor de a face avort şi se referă la faptul că, în acest caz, fătul nu avea acelaşi drept la viaţă cu mama sa şi, prin urmare, este vorba de un avort. Pe de altă parte, cei care se împotrivesc avorturilor susţin că moartea bebeluşului a fost accidentală şi că, în niciun caz nu se poate vorbi de un avort realizat în mod intenţionat.