Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Chimicalele din produsele de post

postTofu cu clorură de calciu (soluție care se folosește la
îndepărtarea gheței de pe șosele)
Consumul frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului,
rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
1 din 2 produse conțin acid citric
1 din 4 produse conțin metabisulfit de sodiu
1 din 5 produse conțin câte 2 conservanți
1 din 6 produse conțin caragenan
1 din 8 produse conțin clorură de calciu
1 din 10 produse conțin monoglutamat de sodiu
Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de către consumatori în perioada posturilor, face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în grăsimi vegetale hidrogenate, sare și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate și semipreparate din marile structuri comerciale.
Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de următoarele societăți comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:
1.   Îmbunătățirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informații rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.
2.  Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
3.  Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de produse vegetale/de post.

1. Îmbunătățirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informații rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.

Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legată de satisfacția pe care o simte consumatorul în fața acestei oferte, satisfacție care este neapărat legată de orizontul dorințelor sale.
Denumirea alimentelor este fundamentală – aceasta descrie adevărata natură a produselor alimentare și ajută consumatorii să distingă un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii.
Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depășește 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.
Au fost achiziționate următoarele produse alimentare folosite de către consumatori în perioada posturilor:
Fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric (Carrefour)
Salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Via-Trend)
Chifteluțe de legume cu caragenan și gumă de guar (Carrefour)
Salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Carrefour)
Humus cu sorbat de potasiu și acid citric (Cris-Tim)
Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
Salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
Fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
Fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași și difosfat disodic (Pirifan Distribution)
Fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grași și curcumină
Fasole bătută instant Jasmin cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfați, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Olimp Company)
Piure de cartofi Knorr cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat de sodiu și metabisulfit de sodiu (Unilever)
Fulgi pentru fasole bătută Malita cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Malita Saray Food)
Piure K Classic cu mono și digliceride ale acizilor grași, esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași, metabisulfit de sodiu și curcumină (Kaufland)
Fulgi pentru fasole bătută C+C cu pirofosfat acid de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași, metabisulfit de sodiu, acid citric și butilhidroxianisol
Pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.
Aperitiv vegetal cu semințe de in (2,5%) și ulei de cimbru fără aditivi (Scandia Sibiu)
Pastă vegetală Carrefour cu caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfați de sodiu și carmin.
Pate vegetal din boabe de soia (32%) Inedit – fără aditivi
Fasole bătută de la Cris-Tim cu sorbet de potasiu, benzoat de sodiu și acid citric
Sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar și sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
Tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu
Tofu Natur Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito- Fitt Covasna)
Tofu frământat Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
Baton vegetal din tofu Inedit cu citrat trisodic, ascorbat de sodiu, gumă carruba, gumă xantan și acid citric
Drob de ciuperci Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
Pastă vegetală cu ceapă verde Unicarm cu cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic și caramel (Unicarm)
Preparat vegetal Cizzy cu difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, gumă locust, caragenan, acid citric și sorbat de potasiu (Deserta)
Vursti vegetali Fito-Fitt, fără aditivi (Fito-Fitt Covasna)
Specialitate vegetală pe bază de grăsimi și uleiuri vegetale Viofast cu acid citric și acid sorbic (Viotros Grecia)
Soia Yofu cireșe Alpro cu citrat de tricalciu, citrat de sodiu și acid citric (Alpro Com Va)
Grăsime tartinabilă vegetală cu 25% grăsime cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid sorbic și acid citric (Carrefour)
Grăsime tartinabilă cu 25% grăsime Sarina Family cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid citric, sorbat de potasiu și beta-caroten(Mega Image)
Grăsime tartinabilă cu 30% grăsime Becel Light cu mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)
Grăsime tartinabilă vegetală cu 20% grăsime Delma Sandviș cu poliglicerol, poliricinoleat, mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)
2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă și indicarea ingredientelor cu potențial alergen. Prevederile privind denumirea sub care este vândut alimentul – care trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.  Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul,  ș.a.m.d.
Ingredientele regăsite în compoziția produselor de post analizate sunt următoarele: apă, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, zahăr, sirop de glucoză, sirop de caramel, dextroză, fructoză, lecitină din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumină, arome și pectine, fulgi de cartofi, fasole pudră, mazăre pudră, fulgi de mazăre, fulgi de fasole uscată, făină de fasole, făină de mazăre, cartofi deshidratați, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapă deshidratată, roșii pudră, morcov deshidratat, muștar praf, făină de grâu, fibre de mazăre, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteină vegetală hidrolizată din porumb și rapiță, fibră de grâu, proteină vegetală de soia, extract din fructe și legume, sare de mină neiodată, usturoi, boia dulce, nucșoară, piper boabe, foi de dafin, porumb.
3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de produse vegetale/de post.
În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, după cum urmează: E100– curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu , E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.
E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
E476 – poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator și stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului și a rinichilor.
E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

“Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele.  Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

“Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci, ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale. În Statele Unite ale Americii, Administrația pentru Alimente și Medicamente  (FDA) a  dispus în anul 2015 printr-o decizie ca până în anul 2018 să se elimine de la comercializare alimentele cu conținut de grăsimi trans. Solicităm pe această cale ca și Ministerul Sănătății în colaborare cu Parlamentul României să dispună astfel de măsuri legislative care să ducă la eliminarea unor astfel de produse de pe piață, despre care se știe cu siguranță că favorizează apariția unor boli cardiovasculare.” Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

“Postul este o stare mentală, un exercițiu de echilibru emoțional, de stări, atitudini, reacții și nicidecum o periadă de restricții alimentare. Nu poți intra în perioada de post după ce ai îngurgitat cantități industriale de alimente, combinate greșit și deodată restricția. Și nici nu poți reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, după perioada de post. Sănătatea înseamnă echilibru nutrițional și nu șocuri alimentare și de greutate. Vă sfătuiesc să consumați în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de sațietate. Ca exemplu, lintea verde, năutul, fasolea boabe cât mai închisă la culoare, fasolea verde și ciupercile, gătite la abur și cuptor. Soia are o cantitate mare de proteine, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu este indicată tuturor. Totodată, soia este un fitoestrogen contraindicat în cantități mari, femeilor cu patologii de sân și ginecologice. Și nu uitați, cele mai longevive persoane din lume, mănâncă puțin sau țin post.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al “Școlii pentru Sănătate și Longevitate”, Membru al “Academiei Americane de Nutriție și Dietetică”, Reprezentant pentru România al “Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO)
Rostul postirii înaintea unei mari sărbători are multe semnificații și efecte dezirabile deopotrivă pentru trup, ca și pentru suflet. Corpul celui ce postește echilibrat se curăță de toxine, se regenerează și se găsește pregătit pentru o receptare superioară a plăcerii bucatelor din ziua de sărbătoare. Pentru suflet, postul este o perioadă de gimnastică spirituală în care gândul negru este ținut departe, mintea își găsește rosturile și libertatea, curățindu-se de informația multă, inutilă și chiar dăunătoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sărbătorii. Acest antrenament periodic, fizic și spiritual, se constituie într-o alternativă valoroasă redescoperită mereu și mereu, de către fiecare generație, la noianul de înnoiri pe care tentațiile universului cotidian, pe de o parte, și natura umană curioasă și insațiabilă, pe de altă parte, le perpetuează.

Studiul complet poate fi citit aici.

Lasati un raspuns