Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maica Tereza a fost declarată sfântă de Papa Francisc

vaticanMaica Tereza a devenit sfântă! Papa Francisc a oficiat ceremonia de canonizare, la Vatican, în prezența a zeci de mii de credincioși, dar și 12 șefi de stat și de guverne. Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru Pace și una dintre cele mai emblematice personalități ale secolului trecut, a fost trecută între sfinţii catolicismului.
”După deliberări şi rugăciuni, şi după ce am căutat sfatul mai multor fraţi episcopi, o declarăm şi definim pe Binecuvântata Tereza din Calcutta sfântă şi o alăturăm sfinţilor, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserică”, a spus Papa Francisc.Anterior, cardinalul Angelo Amato a citit o scurtă biografie a realizărilor Maicii Tereza. La ceremonie au fost prezente sute de călugărițe ale ordinului Misionarii Carității, ordin înființat de Maica Tereza.

Totodată, 1.500 de ooameni fără adăoost din Italia au fost aduși cu autobuze la Roma și au primit locuri speciale în cadrul ceremoniei, relatază BBC News. Ulterior, ei au primit pizza, care le-a fost oferită de 250 de maici şi preoţi ai ordinului Sisters of Charity.

Ceremonia de la Vatican a putut fi urmărită pe ecrane de mari dimensiuni amplasate la Mother House din Calcutta. ”Este o zi de sărbătoare şi mulţumire şi de multe, multe binecuvântări”, a spus Mary Lysa, de la Mother House.

Laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, Maica Tereza şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării săracilor, bolnavilor şi orfanilor. Maica Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, a fost beatificată în 2003, de Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, este ultima etapă înainte de sanctificare, relatează BBC News.

În urmă cu un an, Papa Francisc a recunoscut un alt miracol atribuit Maicii Tereza – vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală – un ultim pas necesar pentru ca procedura de canonizare a Maicii Tereza să poată fi organizată de Vatican.

Cunoscută pentru munca în beneficiul nevoiaşilor din India, unde şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă, Maica Tereza nu duce lipsă de critici. Mai multe persoane au atras atenţia asupra lipsei normelor de igienă în spitalele conduse de comunitatea sa de călugăriţe şi că Maica Tereza ar fi acceptat bani din partea dictatorilor pentru acţiunile sale caritabile.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi.

http://www.libertatea.ro/stiri/maica-tereza-canonizata-la-vatican-sute-de-mii-de-oameni-sunt-asteptati-la-ceremonie-1587885

Lasati un raspuns