El este călugărul din Prahova, rezident la Spitalul Universitar din București
În urmă cu 20 de ani se numea Alexandru. Era student la psihologie în București. Tânărul de 19 ani de atunci, a ascultat vocea inimii și a decis să renunțe la cele lumești….alegând calea mănăstirii. Părinții au fost șocați de decizie, mai ales că provenea dintr-o familie nu tocmai bisericoasă. Alexandru și-a urmat însă drumul și la doar 19 ani a devent călugăr și a primit numele de Pavel.
După ce a terminat Teologia, avându-l drept duhovnic pe însuși preotul Iustin Pârvu, părintele Pavel a cerut un sfat. Dacă să urmeze un doctorat în Teologie. ”A fost cred că un semn de la Dumnezeu. Părintele Pârvu s-a gîndit doar câteva secunde și mi-a spus hotărât că nu doctorat trebuie să fac…ci doctorie. Am înțeles că se referă la Medicină. Mi-e nu mi-a plăcut niciodată biologia și pentru că erau doar trei luni până la admitere, am fost convins că nu intru”, povestește părintele Pavel.
Nu numai că a intrat, dar a devenit și un student eminent. După facultate a început rezidențiatul la Spitalul Universitar din București, unde este și acum medic cu specializarea de interne și nefrologie. Pacienții au observat din primul moment ceva ciudat la medicul lor. Și asta din cauza bărbii specifice călugărilor, dar și pentru că de sub halatul de medic se vede reverenda neagră. Deși acum este medic, părintele Pavel nu a renunțat la călugărie. În fiecare dimineață pleacă de la Mănăstirea Turnu, de lângă Ploiești, acolo unde este călugăr de ani de zile, spre Capitală. Modest, îmbrăcat în hainele preoțești de care nu se desparte. După ore de muncă în spital, părintele se întoarce, tot cu trenul, la mănăstire.
Iar lucrurile minunate pe care le face călugărl de 39 de ani, nu se opresc aici. Din salariul de rezident, din care nu a cheltuit decât banii de deplasare și te miri ce, a strând 27.000 de dolari și a cumpărat un ecograf performant. L-a dus și pe acesta tot la Spitalul Universitar și îl folosește zilnic, fără să ceară ceva în schimb. Părintele Pavel spune că nu știe ce va mai face de acum înainte. Este împlicat în cursuri de ecografie cardiacă și este și asistent universitar, dar spune că nu va renunța niciodată la călugărie. Mai mult, vrea ca în week-enduri să aducă la mănăstire ecograful, iar într-un centru medical aflat acum în amenajare aici, să poată oferi consultații gratuite enoriașilor.