Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Serbarea Limbii Romane la Parohia Sf. Daniil Sihastrul din Piacenza

copii_piacenziaDeşi anul acesta codrul întârzie în a-şi dezvălui nuanţele arămii, în aer plutește deja freamătul zâmbetelor copiilor ce aşteaptă începutul şcolii. În a doua Sfântă Duminică din noul an bisericesc, în locaşul de la Piacenza, sub ocrotirea Sfântului Daniil Sihastrul, mici şi mari s-au adunat la rugă să ceară daruri şi binecuvântare întru învățătură.
Această zi ne-a mai adus o bucurie: serbarea limbii noastre române, cea mult dulce şi frumoasă al cărui dor îl ducem cu greu, aici, departe de casă.
Părinţi şi bunici au răspuns cu drag chemării doamnei preotese Veronica şi au gătit pe cei mici în cele mai frumoase straie de sărbătoare, ce sunt zestrea fiecărui colţ al ţării noastre.După Sfânta Liturghie copiii, ținându-se de mână, împreună cu doamna preoteasă și cu doamna învăţătoare Loredana, au ajuns înaintea noastră glăsuind imnul “Deșteaptă-te Române!”, în fruntea lor steagul tricolor era purtat de doi tineri.

Copiii au omagiat limba noastră cu poezii şi cântece ce au trezit în noi o durere, aşa cum spune Grigorie Vieru, ce doar în limba ta poţi s-o mângâi, dar şi o bucurie, ce tot în limba ta poţi s-o preschimbi în cânt.

Şi de data asta am învăţat multe de la cei mici, de la sârguinţa de a învăţa până la curajul de a recita în public şi a-şi onora limba, ţara şi poeţii.

Pe cei mici însă îi mai așteptă încă o surpriză.

Duminicile trecute împreună cu doamna preoteasa făcuse-ră cursuri de scriere şi citire în limba română, la sfârşitul cărora partecipară la un mic concurs.

Părintele nostru duhovnic nu a putut lasă nerăsplătita sârguinţă celor mici, aşa că, după sărbătoarea limbii române, nu numai câştigătorii concursului de citit, dar toţi copiii au primit în dar o carte spre zidirea cea bună.

Nu s-a uitat, însă, nici de evenimentul ce îi asteptă pe copii ziua ce avea să vină, aşa că, toţi credincioşii ne-am adunat lângă părintele, ca prin rugăciunile sale, să primim harul şi ajutorul Lui Dumnezeu pentru un început de şcoală cât mai bun.

Ziua s-a sfârşit cum nu se putea mai bine pentru cei mici, dar şi pentru tineri și adulți, cu bucate şi prăjituri aduse de mamele şi bunicile parohiei noastre.

A consemnat Ana Maria Tataru (Nepsis)

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=22883:serbarea-limbii-romane-la-parohia-sf-daniil-sihastrul-din-piacenza&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns