Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

PATRU POVEŞTI ADEVĂRATE

joe_kennedy_portrait_1925La  inceputul celui de-al doilea  razboi mondial, cand soarta evreilor din Europa era  pecetluita, dar inca mai existau cai de salvare, cateva sute de evrei  instariti au cumparat un  vapor in scopul de a-si duce familiile in America. Dar  aveau nevoie de  viza, asa ca s-au adresat ambasadorului SUA de la  Londra.
In fond  nu prezenta nici un obstacol  obtinerea vizei, dar el a refuzat. Acei oameni  curajosi, determinati sa-si salveze familiile, au plecat la drum pe ocean fara  aprobarile necesare.
Cand  ambasadorul SUA a aflat, s-a  grabit sa instiinteze guvernul american ca se apropie de  tarmul tarii o  nava cu emigranti ilegali.
Evreii  care reusisera sa scape din  pericolele razboiului, s-au trezit la capatul drumului  in imposibilitatea de  a cobora pe tarm. Lipsiti de noroc au trebuit sa se  reantoarca in Europa  devastata de razboi unde au fost arestati si arsi in lagarele de exterminare.
Cand  s-a aflat aceasta, rabinul  Londrei s-a dus la ambasadorul SUA in Londra si i-a  spus:
-Stimate domn ambasador, faptele tale  sunt nedemne nu numai functiei pe care o ai, ci si ca om. De acum inainte, din cauza ca din vina ta s-a petrecut aceasta crima, tu si toti urmasii tai sunt blestemati !
Ambasadorul se numea Joseph Patrick  Kennedy, iar despre blestemul familiei Kennedy cred ca toata lumea a  auzit.

A doua poveste

Tot la  inceputul celui de-al doilea razboi mondial cand oamenii au inteles soarta evreilor, in Lituania ambasadorul Japoniei (Chiune Sugihara ) era un om integru care nu admitea crimele nazistilor si a avut grija de evreii din Europa acordandu-le viza  de intarre in Japonia de unde puteau pleca oriunde doreau. Astfel a  salvat  doua mii de evrei.
Cand  au aflat  nazistii, au ordonat Japoniei care le era aliata, sa il  destituie pe    ambasadorul nedisciplinat. Pana la termenul de parasire a functiei mai erau doua saptamani, timp in care s-a lucrat zi si noapte la editarea vizelor, ba chiar au fost luate si ajutoare echipe suplimentare de lucru, astfel ca au salvat inca multi evrei. Aceasta era o fapta de mare curaj. Inainte de  plecarea ambasadorului a venit o delegatie de la Templul din Vilnius pentru    a-i multumi.
“Pentru faptele tale de bine pentru poporul evreu, vei fi pomenit vesnic si noi ne  vom ruga ca Cel de  Sus sa te binecuvanteze si sa-ti rasplateasca tie si urmasilor tai”
http://en.wikipedia.org/wiki/Chiune_Sugihara

A treia poveste

In  centrul orasului Kiev din Ukraina,  se inalta statuia in memoria conducatorului national atotputernic Bogdan Hmelniţchi (Khmelnytsky). Este infatisat  calare pe calul  sau frumos, cu mana dreapta tinand sceptrul, simbol al puterii invincibile a Ukrainei.
Hmelniţchi (1595-1657  fost hatman lituanian polonez crestinat si aliat cu  cazacii) este mandria ukrainilor si toti vizitatorii senminuneaza de frumusetea statuii marelui conducator. Dar putin stiu ca el era antisemit salbatic,  care are la activ multe pogromuri si incendieri de asezari pasnice de evrei nevinovati. Nu au fost crutati nici copiii nici femeile. Acestea sunt  dovedite istoric.
Multa  cruzime si amar. Bogdan Hmelniţchi cel blestemat pe pamantul Ukrainei, dar intr-una dintre asezarile in care mercenarii lui cazaci au  dezlantuit  focurile iadului, au  omorat, au siluit, au jefuit, au fost stransi tineri si tinere in sinagoga asezarii si i-au dat foc cu oamenii inauntru. Din asezare a ramas numai  numele.
Bogdan a  murit din accident cerebral, a fost inmormantat in Subotiv, in biserica  ancestrala alaturi de fiul sau Tymish. Bogdan a avut numai un fiu, fara alti urmasi.  Un nobil polonez cucereste Subotiv si ordona deshumarea si dezonorarea lui Bogdan si a fiului sau Tymish, asa a nu au ramas urmele lor pamantesti nicaieri.
Dar dupa sute de ani a venit si pedeapsa  adevarata, caci asezarea se numea Cernobil, iar centrala atomica nr 4 a fost construita  exact pe locul fostului templu. (nu am reusit sa verific veridicitatea acestei ultime informatii-dr. Grumaz Vasile Tudor)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Hmelni%C8%9Bki

A patra poveste

BLESTEMUL BRANCOVENILOR
Spitalul Brâncovenesc nu ar fi existat fără însufleţirea nobilă a Saftei Brâncoveanu, soţia Banului Grigore Basarab Brâncoveanu, care a dorit ca instituţia să fie operă de binefacere.
Însă după 150 de ani de istorie, spitalul situat în centrul istoric al Bucureştiului a fost dărâmat, căci nu era inclus în planurile urbanistice ale lui Ceauşescu,
Safta Brâncoveanu a comandat o inscripţie în marmură pe care a aşezat-o în bisericuţa din curtea spitalului “Inscripţia, care se află acum la Curtea Veche, contine la final un blestem care cere Divinitatii ca cel care se va atinge de ctitorie, adica de spital, sa fie omorat de cei din neamul sau intr-o zi de sarbatoare”
Ceauşescu a daramat spitalul si biserica in 1984. A ramas doar inscriptia. In 1989, Ceausescu a fost omorat de cei de un neam cu el chiar de Craciun.
Blestemul,  spune aşa: “Se face acest spital pentru săraci şi de moarte năpraznică în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”.

Lasati un raspuns