Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Ioan al XXIII-lea a avut un pătrunzător simţ al umorului

ioan23cFericitul Papă Ioan al XXIII-lea, care va fi declarat sfânt în 27 aprilie 2014, a rămas în amintirea multora cu căldura, simplitatea şi conştiinţa lui socială, şi cu simţul umorului pe care îl avea. Papa Francisc, cel care îl va canoniza pe „Papa cel Bun”, l-a descris pe predecesorul său ca fiind sfânt, răbdător şi un om curajos, în special prin convocarea Conciliului Vatican II. „A fost un om care s-a lăsat călăuzit de Domnul”, a spus Papa Francisc. Dar italianul Papă Ioan a fost călăuzit şi de buna lui dispoziţie, de provenienţa lui simplă, de la ţară, şi de glumele şi ironiile culturii italiene. Iată câteva dintre remarcile cu umor ale acestui viitor sfânt:1. Vizitând un spital, l-a întrebat pe un băiat ce doreşte să fie când va fi mare. Băiatul i-a spus că ar vrea să fie poliţist sau Papă. „Dacă aş fi în locul tău, aş alege să fiu poliţist”, a spus Sfântul Părinte. „Oricine poate deveni Papă, uită-te la mine!”

2. „Mi se întâmplă adesea să mă trezesc noaptea şi să încep să mă gândesc la problemele grave care tulbură omenirea şi îmi spun: trebuie să vorbesc cu Papa despre ele. Apoi, a doua zi, când mă scol, îmi amintesc să eu sunt Papa.”

3. Unui reporter care l-a întrebat: „Cât de mulţi oameni lucrează în Vatican?”, se spune că i-ar fi răspuns: „Cam jumătate dintre ei”.

4. Când un Cardinal s-a plâns că o creştere a salariilor în Vatican însemna ca un anumit portar să câştige la fel de mult ca un Cardinal, Papa a răspuns: „Acel portar are 10 copii; sper că un Cardinal nu are”.

5. Când şi-a vizitat, într-o seară, un prieten, la Spitalul Santo Spirito din apropiere, călugăriţa care a răspuns la poartă a spus: „Sfinte Părinte, sunt maica superioară a Spiritului Sfânt”. El i-a răspuns: „Ce noroc! Ce funcţie! Eu sunt doar ‘slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu’”.

6. Nu la mult timp după ce a fost ales Papă, Fericitul Ioan al XXIII-lea mergea pe străzile Romei. O femeie care a trecut pe lângă el i-a spus prietenei ei: „O, Doamne, ce gras este!” Auzind ceea ce a spus femeia, s-a întors şi i-a replicat: „Doamnă, cred că înţelegeţi că conclavul papal nu este tocmai un concurs de frumuseţe”.

7. Odată a scris: „Există trei modalităţi de a ajunge la ruină: femeile, pariurile şi agricultura. Tatăl meu a ales-o pe cea mai plictisitoare.”

8. Pe când era Cardinal şi Patriarh de Veneţia, viitorul Papă vorbea cu un locuitor bogat al oraşului, căruia i-a spus: „Noi doi avem un lucru în comun: banii. Tu ai mulţi şi eu nu am deloc. Diferenţa este că mie nu îmi pasă.”

9. Când un jurnalist l-a întrebat, pe când era Patriarh de Veneţia, ce şi-ar dori să fie dacă şi-ar putea retrăi viaţa de la început, viitorul Papă i-a spus: „Jurnalist”. Apoi a continuat zâmbind: „Acum să vedem dacă ai curajul să îmi spui că, dacă tu ai putea să o iei de la început, ai vrea să fii Patriarh!”

10. Un oficial al Vaticanului i-a spus Papei Ioan al XXIII-lea că este „absolut imposibil” să deschidă Conciliul Vatican II în 1963. „În regulă, îl vom deschide în 1962”, a răspuns el. Şi a făcut-o.

Papa Ioan al XXIII-lea a avut un pătrunzător simţ al umorului

Lasati un raspuns