Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Se schimbă regulile la înmormântare. Amendă de 10.000 de lei dacă nu îmbălsămezi mortul

mortiGuvernul Cioloș vrea să pună ordine și în ceea ce privește ritualul înmormântării românilor. Executivul a dat o lege care, dacă nu va fi respectată, va duce la plata unor amenzi foarte mari, care pot ajunge chiar și la 10.000 de lei.
Concret, îmbălsămarea persoanelor decedate devine obligatorie în anumite condiții. Mai exact, decedatul nu va putea fi expus în locuri publice, inclusiv în capelă, cu sicriul deschis, fără îmbălsămarea în prealabil a trupului. Îmbălsămarea devine obligatorie și atunci când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a survenit moartea, pe distanțe mai mari de 30 de kilometri. Decizia îmbălsămării poate fi dată de autorități și în cazul în care măsura este necesară pentru reducerea riscurilor biologice.

Mai mult, familia nu va putea cere ”fezandarea” mortului, în cazurile în care procedurile judiciare impun realizarea unei autopsii ori în cazul în care decesul a survenit în urma unei boli infecțioase grave sau a contactului cu agenți biologici înalt patogeni – în aceste stiuații procedurile privind serviciul funerar sunt dictate de direcțiile de sănătate.

Cioloș a mai impus încă o regulă la înmormântări. Astfel, fotografierea decedatului este interzisă atunci când nu este vorba de proceduri judiciare sau nu există un acord scris din partea familiei.

„Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei”, se arată în legea dată de Guvern miercuri. De asemenea, transportul unei persoane decedate de la spital la domiciliu sau capelă se va face doar de către un operator economic autorizat și nu de persoane private.

http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/se-schimba-regulile-la-inmormantare-amenda-de-10-000-daca-nu-imbalsamezi-mortul-1626808

Lasati un raspuns