Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un ortodox între câștigătorii premiului Ratzinger

img_3616Printre cei care au câștigat anul acesta Premiul Ratzinger se numără și un profesor ortodox de origine greacă, Ioannis Kourempeles, recunoscut internațional pentru cariera sa de profesor și pentru activitatea sa în teologia dogmatică. Cei doi câștigători ai premiului 2016 au fost anunțat pe 18 octombrie, pe lângă prof. Kourempeles fiind și preotul italian Mons. Inos Biffi, a cărui carieră este în care parte dedicată istoriei teologiei și filosofiei medievale.
Născut în Atena, în 1965, Kourempeles a studiat la Facultățile de Teologie din Tesalonic, Erlangen și Heidelberg, după care a predat istoria dogmaticii și dogmatică și teologie simbolică la Facultatea de Teologie din Universitatea Aristotel din Tesalonic. Este primul ortodox care primește Premiul Ratzinger. Mons. Biffi în schimb este original din orașul italian Lomagna. S-a născut acolo în 1934, fiind acum profesor emerit de teologie sistematică și de istorie a teologiei medievale la Facultatea de Teologie pentru Nordul Italiei. Este de asemenea profesor emerit pe aceleași teme la Facultatea de Teologie din Lugano. Este și membru al Academiei Pontificale de Teologie, președinte al Institutului pentru Istoria Teologiei Medievale din Milano și director al Institutului de Istorie a Teologiei la Facultatea de Teologie din Lugano.

Însuși Papa Francisc va oferi premiul celor doi teologi, în Aula Clementină din Palatul Apostolic din Vatican, pe 26 noiembrie, la finalul simpozionului internațional cu tema: „Escatologia – analize și perspective”. Premiul Ratzinger a început să fie decernat în 2011, ca recunoaștere pentru personalitățile care au adus contribuții semnificative în spiritul Cardinalului Joseph Ratzinger, teologul bavarez devenit Papa Benedict al XVI-lea. Premiul este acordat de Fundația Ratzinger, înființată în 2010, cu aprobarea Papei Benedict, pentru studierea și promovarea scrierilor sale ca teolog, apoi Cardinal în fruntea Congregației pentru Doctrina Credinței, și în fine ca Papă.

Simpozionul amintit va avea loc la Universitatea Pontificală Santa Croce, fiind al șaselea organizat de Fundația Ratzinger. Tema din acest an, escatologia, se regăsește frecvent în scrierile și cercetările lui Joseph Ratzinger. Pe lângă discuțiile despre escatologie în credință și în Biserică, simpozionul va include două ateliere, unul dedicat întrebărilor actuale despre escatologie, iar altul va prezenta perspectivele escatologice în iudaism. Astfel, la acest din urmă atelier va participa și rabinul șef al Romei, Riccardo Di Segni, precum și rabinul șef al Genovei, Giuseppe Momigliano. Alți participanți vor fi Paul O’Callaghan, Thomas Söding, Romano Penna, Bernardo Estrada, Maurizio Marcheselli, Giovanni Ancona, Riccardo Battocchio, Santiago Del Cura Elena și Robert Wozniak.

http://www.catholica.ro/2016/10/22/un-ortodox-intre-castigatorii-premiului-ratzinger/

Lasati un raspuns