Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cimitir musulman la Domnești

cimitirPrimarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea sa construiasca un cimitir musulman langa Bucuresti, dupa ce aproape jumatate de an a fost scandal in Capitala legat de constructia unei moschei in apropiere de Romexpo, anunta Romania TV. Terenul pe care ar urma sa fie construit cimitirul va fi concesionat pe o perioada de 49 de ani de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, investitia fiind suportata de Mulfiatul Cultului Musulman din Romania.
Terenul de 4.000 metri patrati, pe care urmeaza sa fie ridicat cimitirul musulman, se afla in localitatea Domnesti si face parte din Cimitirul Vest Domnesti, proprietate a Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Terenul urmeaza sa fie concesionat de municipalitate pe o perioada de 49 de ani, daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti isi va da acordul in acest sens. Sedinta CGMB este programata luni, 31 octombrie 2016.

“Comunitatea romano-turca din Bucuresti nu detine un cimitir in care sa poata fi inmormantate persoanele care apartin religiei islamice. Exista un cimitir musulman (Cimitirul Eroilor Turci) care este in proprietatea Ambasadei Republicii Turcia si care este situat in Bulevardul Ghencea nr.33. In perioada anilor 1987 – 2000, musulmanii erau inmormantati in Cimitirul Eroilor Turci doar cu aprobarea Ambasadei Republicii Turcia si in anumite conditii. In momentul de fata, acest cimitir este inchis, spatiul aferent acestuia fiind plin de morminte”, se precizeaza in documentele Municipalitatii. Oficial, in Romania sunt 67.000 de credinciosi musulmani. Cei mai multi sunt in Dobrogea din care 9.000 locuiesc in Bucuresti.

Constructia cimitirului musulman face parte dintr-un proiect mai mare care include si ridicarea unei moschei la Bucuresti, la schimb cu constructia in Turcia a unui cimitir la Istanbul si un alt loc pentru ridicarea unei biserici ortodoxe exclusiv romanesti. Un lacas de cult ortodox exista deja. Ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, din 1692, Biserica Sfanta Mucenica Parascheva, proprietate a comunitatii grecesti din Turcia, serveste acum si ca lacas de cult pentru comunitatea de 30.000 de romani din Istanbul. Romanii din Istanbul au primit de asemenea 3.000 de metri patrati pentru un cimitir. Terenul este asezat la 40 de kilometri de oras, in localitatea Kilyos.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=23334:cimitir-musulman-la-domneti&catid=50:diverse–sport&Itemid=75

Lasati un raspuns