Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Top 10 biserici construite divin

catedrala-180Credinta nu a reusit inca sa mute muntii din loc, la propriu, dar cu siguranta a reusit sa construiasca biserici grandioase a caror inaltimi sa priveasca piscurile drept in fata. Oamenii lui Dumnezeu au facut minuni! De la mici lacase de cult sapate in stanca pana la biserici absolut impresionante, credinta si-a facut intotdeauna loc in jurul nostru.
Acesta este un top 10 al bisericilor care depasesc orice imaginatie. Astazi va prezentam primele cinci lacasuri de cult a caror arhitectura impresionanta fac ca expresia “inspiratie divina” sa aiba sens…

1.      Catedrala Las Lajas, Columbia

Catedrala Las Lajas din Columbia este o basilica romano-catolica ridicata intr-un defileu, intr-un locatie despre care se spune ca ar fi fost binecuvantata de aparitia unei picturi ce o infatisa pe Sfanta Fecioara Maria. Legenda spune ca imaginea Fecioarei era imprimata pe peretele pesterii si ca in ciuda numeroaselor cercetari, nu au fost gasite dovezi de vopsea sau de pigmenti pe peretele stancii. In schimb, s-a constatat ca fiecare culoare din imagine a fost impregnata in piatra la o adancime de cativa metri. Nimeni nu stie cat de adevarata este aceasta poveste a locului dar un lucru este cert: Las Lajas este o catedrala rupta din basme!

2.      Sagrada Familia, Catalunia

Basilica Sagrada Familia este constructia de exceptie a genialului arhitect catalan Antoni Gaudi. Basilica este incununata cu optsprezece turnuri, reprezentand cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, Fecioara Maria si un turn central – cel mai inalt dintre toate – simbolizandul pe Hristos. Fatadele bazilicii spun povesti despre viata si invataturile lui Isus Hristos. Ridicarea sa a inceput in 1882 si nu este finalizata nici in ziua de azi. Cand oamenii s-au plans de faptul ca lucrarile par sa dureze la nesfarsit, Gaudi a replicat ca el construieste biserica lui Dumnezeu iar clientul sau nu se grabeste. De atunci, el a fost cunoscut ca “Arhitectul lui Dumnezeu.”

3.      Catedrala Sf. Vasile, Rusia

Catedrala simbol din Piata Rosie a Moscovei este o biserica ortodoxa colorata si plina de ornamente exterioare interesante, ce poarta numele Sfantului Vasile cel Mare. Sfantul Vasile a fost un ucenic cizmar si un fel de Robin Hood de la 1500 care fura de la bogati pentru a da la saraci. Catedrala a fost ridicata in cinstea sa in vremea lui Ivan cel Groaznic deasupra mormantului Sfantului Vasile. Una din legendele care circula in jurul ridicarii sale spune ca arhitectii care au creat designul bisericii au fost orbiti la ordinal lui Ivan cel Groaznic imediat dupa ce au finalizat proiectul, pentru a nu mai fi in stare sa proiecteze ceva la fel de frumos.

4. Domul din Milano

Domul din Milano este situat in Piazza del Duomo si este a treia biserica ca marime a Crestinatatii. Constructia a inceput in 1386 din ordinul Episcopului Antonio da Saluzzo iar construirea sa s-a intins de-a lungul a cateva secole fiind finalizata abia la inceputul secolului 19. Cei circa 500 de ani de asteaptare au merita insa fiecare clipa. Frumusetea detaliilor si arhitectura grandioasei constructii taie rasuflarea oricarui privitor. Domul se intinde pe circa 1200 mp, adica ceva mai mare decat un teren de fotbal.  Autorul american Mark Twain, turist al Italiei din secolul al XlX-lea a descris Domul din Milano ca fiind: “Un poem in marmura!”.

5. Basilica Sf. Petru Vatican

Denumita sugestiv punctul zero al crestinismului, Basilica Sf. Petru din Vatican are o arhitectura si decoratiuni ce sunt departe de orice notiune de smerenie si umilinta. Basilica este o opera de arta, caracterizata prin opulenta, grandoare si detalii de o frumusete coplesitoare. Arhitecti si artisti exceptionali au contribuit la realizarea ei: arhitectul Bramante a schitat primele proiecte, stralucitul Michelangelo a executat proiectul cupolei, Rafael Sanzio a facut modificari importante in proiect, Carlo Maderno i-a completat fatada iar Bernini a desenat planul pietei cu faimoasele colonade. Edificiul a fost finalizat si sfintit in aprilie 1506.

6. Capela Saint-Michel d’Aiguilhe(Le Puy-en-Velay, France)

Cand vine vorba de minunile arhitecturale ale Frantei, toata lumea se gandeste la Turnul Eiffel sau la Catedrala Notre Dame. Putini stiu ca la marginea comunei Le Puy-en-Velay, din regiunea Haute-Loire se afla una dintre cele mai uimitoare locuri din lume, Capela Saint-Michel d’Aiguilhe. Uimitoare, pentru ca aceasta capela a fost ridicata pe buza unui vulcan. Capela incununeaza stanca Aiguilhe si de 1048 de ani fascineaza turisti din toate colturile lumii. Locasul a fost construit de episcopul Gothescalk  in 962 si de atunci este un loc de pelerinaj si un obiectiv turistic aparte. Pentru a ajunge la capela vizitatorii trebuie sa urce 268 de trepte de piatra dar privelistea spectaculoasa din varf justifica orice efort.

7.  Notre Dame de Paris, Franta

Notre Dame este bijuteria absoluta a arhitecturii gotice si una dintre primele catedrale europene construite la scara monumentala. Proiectul sau a inceput in 1163, cand episcopul Maurice de Sully a comandat o catedrala potrivita cu statutul sau ca episcop al Parisului. Din pacate nu si-a vazut niciodata visul pe deplin implinit pentru ca Notre Dame a fost finalizat abia 200 de ani mai tarziu. Una din particularitatile catedralei Notre Dame de Rose sunt ferestrele imense cu vitralii, in momentul constructie cele mai mari din lume, care infatiseaza scene din Biblie. In 1831, Notre Dame si-a castigat notoritatea mondiala multumita romanului celebru a lui Victor Hugo, “Cocosatul de la Notre Dame”.

8. Biserica Oaselor, Cehia

La 70 de kilometri de Praga, in Sedlec, exista o biserica care iti da fiori reci. Biserica este decorata nu cu una, nu cu doua, ci cu mai bine de 40000 de schelete provenite de la cadavre umane. Totul a inceput in 1218, cand preotul orasului a adus nisip de la locurile sfinte din Ierusalim si l-a imprastiat in biserica fapt care a atras aici o multime de credinciosi din toate colturile tarii. O suta de ani mai tarziu, pamantul de aici era considerat sacru si mai bine de 30.000 de cadavre erau ingropate in curtea bisericii. Atunci s-a gasit o solutie uluitoare pentru ca scheletele vechi sa nu fie aruncate. Un sculptor local a inceput decorarea bisericii avand ca materie prima mai bine de 40.000 de schelete umane. Rezultatul consta din adevarate opera de arta: spectaculose, fascinanante si infioratoare.

9. Hallgrímskirkja, Islanda

Hallgrímskirkja, cea mai inalta cladire din Islanda, este o parohie luterana ce poarta numele lui Hallgrímur Pétursson, poet si preot din secolul 17. Biserica ajunge pana la 74,5 metri iar ridicarea sa a durat 38 de ani. Datorita inaltimii sale biserica mai are un rol, acela de turn de observatie. Din punctul cel mai inalt se poate admira intreg orasul Reykjavík din Islanda dar si muntii din imprejurimi. Design-ul bisericii este unul scandalos fiind deseori asemanat cu un gest obscen facut cu mana. Dar controversa din jurul arhitecturii sale neobisnuite nu a facut decat sa contribuie la notorietatea sa mondiala.

10. Catedrala Metropolitana ”Christ the King” Liverpool

In Liverpool, la capatul strazii Sperantei, se afla un loc care se pretinde mai aproape de divinitate. Este vorba despre o catedrala metropolitana “Christ the King” din Liverpool una dintre cele mai frumoase realizari arhitecturale din oras. Catedrala este proiectata de Frederick Gibberd, si a fost deschisa publicului in 1967. Frederick Gibberd este castigatorul unei competitii mondiale de design. Numele catedralei “Christ the King” este deosebit de sugestiv pentru aspectul constructiei. Catedrala are un astept futurist si se incheie in partea de sus se incheie cu o coroana.

http://www.gotravel.ro/blog/top-10-biserici-construite-divin/

Lasati un raspuns