ÎPS a fost extrem de îndrăgit de credincioşi, însă aşa-zisele minuni sunt, de fapt, explicate de un medic legist şi au legătură strict cu resturile pământeşti. Este vorba despre momentul în care sicriul a fost mişcat, astfel că mişcarea pleoapelor este explicabilă. ”Vorbim despre o falsă mobilitate; la mişcarea mai bruscă a sicriului sau dacă a fost lăsat cu capul mai jos, dispare rigiditatea cadaverică şi pleoapele se pot mişca din cauza gravitaţiei”, explică medicul legist Nicoleta Pintican. Ea mai arată că şi zâmbetul pe care toată lumea l-a observat poate fi explicat, pe de o parte prin faptul că, în momentul îmbălsămării, chipul este ”aranjat”, iar pe de altă parte, poate fi vorba despre o grimasă în urma infarctului.

De asemenea, ”minunea” aburirii geamului are o explicaţie la fel de ”pământească”. ”Evoluţia corpului după deces merge spre putrefacţie. Sunt fenomene naturale. La mobilizare (mişcarea sicriului), gazele pot ieşi din corp prin oricare orificii: gură, nas sau chiar ochi. E clar că e vorba de mobiliazrea cadavrului care a dus la aceste <minuni>”, justifică Nicoleta Pinctican, medicul legist. De asmenea, pentru aburirea geamului a mai arată că este posibil să fi fost responsabilă şi diferenţa de temperatură.

https://www.youtube.com/watch?v=g_RVh3TtOAM

http://adevarul.ro/locale/baia-mare/imaginile-uluitoare-inmormantarea-Inaltpreasfintitului-iustian-chira-pus-jar-internetul-explicatie-stiintifica-miracol–1_5825cd105ab6550cb86a46fe/index.html