Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

“Occidentul are sânge pe mâini”

le-sang-sur-les-mains-180Cotidianul La Libre Belgique a publicat pe 25 iulie un articol al părintelui Henri Boulad, celebrul iezuit egiptean, resposabilul Centrului Cultural Iezuit din Alexandria, oraș în care s-a născut în 1931. Acest articol reia o parte a discursului pe care acesta l-a susţinut pe 26 iunie, la Capitoliul din Washington DC, clădirea care servește ca sediu al Congresului Statelor Unite. Este un text lucid și remarcabil, care merită să fie meditat şi distribuit fără reținere…
Da, Occidentul are sânge pe mâini, sânge a milioane de oameni, pentru că a trădat valorile sale și şi-a călcat în picioare principiile din cauza intereselor materiale, politice, economice… În urmă cu douăzeci de ani, am scris un articol intitulat “Europa, fereşte-te să nu-ţi pierzi sufletul!”. Astăzi, este aproape în această situaţie. Occidentul și-a pierdut sufletul său care i-a permis să fie vector al culturii, al civilizației, al umanităţii şi al valorilor spirituale. Ce se întâmplă cu Occidentul, farul călăuzitor al lumii, care a dat naştere umanismului renascentist și Declarației Universale a Drepturilor Omului, ce moare sub ochii noștri? Cel care l-a dat pe Michelangelo, Pascal, Einstein, Beethoven, George Washington, Abraham Lincoln și multe alte genii ale artei, culturii, civilizației este pe cale de dispariţie. Occidentul s-a trădat, vândut, pentru bani murdari, petrol, gaz, dolari, euro…

Învăţătorul meu, Isus, obișnuia să spună, “Ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul!”. Occidentul și-a pierdut sufletul. S-a vândut diavolului, s-a sacrificat pentru acest Mamona numit: bani, putere, influenţă, lăcomie… Când o civilizație își pierde sufletul său, nu-i mai rămâne decât să dispară, să se stingă, să se dărâme. Și asta este ceea ce se întâmplă în fața ochilor noștri. Un francez mi-a spus recent cu tristețe: “Franța este muribundă, Franța este moartă.” În cazul în care Occidentul nu-şi regăseşte valorile sale fundamentale, umaniste, morale, spirituale … e vai de el. Occidentul se va prăbuși precum marile imperii din trecut. Trădând valorile sale, Occidentul se condamnă la moarte. Aceasta nu se vede încă, dar viermele este în fruct. Interiorul este într-o stare de degradare lentă. Într-o zi, acest edificiu magnific al civilizației occidentale se va prăbuşi de la sine… Când omul nu mai este în centrul unei civilizații, această civilizație, prosperă aşa cum pare, este sortită să dispară într-un timp relativ scurt.

Astăzi, omul nu mai are nici o valoare. Sute de morți, o mie de morți, zece mii de morți …prea puţin mai contează. Important este cucerirea unui teritoriu, accesul la o sursă de gaz sau petrol. O sută de mii de morți, precum în Siria de astăzi; un milion de decese în Irakul de ieri; două milioane de decese în Sudan… Toate acestea nu mai contează.

Occidentul are sânge pe mâini… și, în loc să se trezească, să redevină rezonabil, pentru a face un examen de conștiință, continuă politica sa ucigătoare de oameni și sinucigaşă. Are nevoie cu orice preț de Orientul Mijlociu, regiunea blestemată, unde curge aurul negru. Asta contează: interesele geo-politice și strategice. Dar care este locul omului în toate acestea? Acesta contează atât de puțin, atât de puțin! Sarcina cea mai urgentă astăzi este de a redescoperi sensul Omului, redîndu-i acestuia locul central în viziunea noastră asupra lumii, regândind politicile, economiile, strategiile noastre în funcţie de fiinţa umană .

În urma celui de-al doilea război mondial, care a numărat 80 de milioane demorţi, Europa a fost stupefiată. Apoi s-a întrebat ce s-a întâmplat, ce diavol a posedat-o, ce fel de nebunie ucigașă s-a abătut asupra ea. Germania şi-a fondat asociaţia pentru rearmarea morală în scopul eradicării răului de la baza acesteia. Decât să plângă cu lacrimi de crocodil mizeriile sale, acele tragedii, Germania şi-a dat seama că reîmprospătare morală, trezirea spirituală a sufletelor, este soluția. Acest lucru este exact de ceea ce avem nevoie astăzi. Occidentul va şti să-şi găsească rădăcinile sale umaniste și spirituale? Va reuşi să-şi facă un examen de conştiinţă? Va avea propria revoluție, ca și cea a Egiptului, care a deschis o cale? Când oamenii se simt înșelați de liderii lor, înșelați de către cei pe care i-au ales în mod “democratic”, acei aleşi ar trebui să-şi piardă orice legitimitate, ar trebui să fie revocaţi din funcții și condamnaţi pentru trădare. Este timpul să işim din apatia noastră, formând o opoziție care să iasă în stradă cu miile şi milioanele, să strige indignarea şi nemulţumirea. Este timpul să denunţăm ipocrizia mass-mediei și a celor care o manipulează – mafia, giganţii financiari și politicienii corupți – pentru a face lumină, spunând cu voce tare adevărul, stabilind dreptatea și adevărul.

Lumea noastră nu merge bine, lumea noastră este bolnavă, pe moarte! Să ne trezim. Este fără cinci minute!

Henri Boulad, SJ
Director al Centrului Cultural Iezuit din Alexandria, Egipt

http://e-communio.ro/print_form.aspx?=1902

Lasati un raspuns