Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un catolic și un ortodox au primit de la papa Francisc premiul Ratzinger 2016 pentru teologie: Inos Biffi și Ioannis Kourempeles

r1Sfântul Părinte papa Francisc a înmânat astăzi Premiul Ratzinger 2016 teologilor Inos Biffi, catolic, italian, și Ioannis Kourempeles, ortodox, grec. Ceremonia de premiere s-a desfășurat sâmbătă, 26 noiembrie a.c., în Sala Clementină din Palatul Apostolic la încheierea simpozionului ”Escatologie: analize și perspective”. Cei doi teologi au fost aleși să primească premiul Ratzinger de comitetul științific al Fundației Joseph Ratzinger – Benedict al XVI pentru ”activitatea de cercetare științifică cu caracter teologic”. Propunerea numelor câștigătorilor a fost prezentată papei Francisc de Comitetul științific al Fundației, alcătuit din cardinalii Angelo Amato, președinte, Kurt Koch și Gianfranco Ravasi, alături de arhiepiscopul Luis Francisc Ladaria.

În scurtul său discurs, papa Francisc i-a felicitat pe cei doi teologi pentru înalta recunoaștere teologică, exprimându-și în același timp ”afecțiunea și recunoștința față de papa emerit Benedict XVI, care continuă să ne însoțească și acum cu rugăciunea sa”. La ceremonia de premiere, papa emerit nu era de față, cei doi premianți, însă, au fost primiți de Benedict XVI în după amiaza de vineri la reședința sa din mănăstirea ”Mater Ecclesiae” din Cetatea Vaticanului.

Referindu-se la buna reușită a simpozionului internațional despre escatologie, care s-a încheiat în dimineața de sâmbătă la institutul patristic ”Augustinianum”, pontiful a remarcat că realitățile ultime ale istoriei și ale existenței umane au ocupat ”un loc foarte important în munca teologică a prof. Joseph Ratzinger, în activitatea sa de prefect al Congregației pentru doctrina credinței și, în cele din urmă, în magisteriul său în timpul pontificatului”. Imposibil de uitat, a mai spus papa Francisc, considerațiile sale profunde despre viața veșnică și speranță din enciclica ”Spe salvi”, această temă fiind de importanță ”fundamentală când ne gândim la sensul vieții noastre și al istoriei noastre fără a rămâne închiși într-o perspectivă materialistă sau numai intra-mundană”. De altfel, a reluat pontiful, ”jubileul milostivirii, recent încheiat, ne-a amintit de atâtea ori că milostivirea este inima protocolului pe baza căruia Isus spune că vom fi judecați: «Am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi mi-ați dat să beau…» (cf Mt 25,35).
Papa Francisc: «Profunzimea gândirii lui Joseph Ratzinger, întemeiată solid pe Scriptură și Sfinții Părinți, și alimentată întotdeauna de credință și rugăciune, ne ajută să rămânem deschiși față de orizontul veșniciei, dând astfel sens  speranțelor și eforturilor noastre omenești. El are o gândire și un magisteriu fecunde, care au știut să se concentreze asupra reperelor esențiale ale vieții noastre creștine: persona lui Isus Cristos, caritatea, speranța și credința. Întreaga Biserică îi va fi pentru totdeauna recunoscătoare».

Vorbind, în fine, despre importanța Premiului Ratzinger 2016, papa Francisc și-a îndreptat atenția spre cele ”două personalități ilustre” desemnate de Comitetul științific al Fundației:
Papa Francisc: «Felicitările mele se îndreaptă spre Mons. Inos Biffi care, după cum s-a spus în motivație, primește Premiul ca recunoaștere a meritelor unei vieți întregi dedicată studiilor teologice în Biserică și în slujirea ei, un Premiu, pentru a spune astfel, pentru ”cariera” unui mare teolog; și spre mai tânărul profesor Ioannis Kourempeles, care primește Premiul ca recunoaștere a calității activității teologice desfășurate până acum, ca prețuire pentru interesul dedicat gândirii lui Joseph Ratzinger și ca încurajare pentru a continua să sondeze fecunditatea întâlnirii dintre gândirea lui Ratzinger și teologia ortodoxă».

Printre cei care au primit în trecut prestigiosul Premiu Joseph Ratzinger se numără  Manlio Simonetti, Olegario González de Cardedal și Maximilian Heim (2011); Rémi Brague și Brian E. Daley (2012); Richard A. Burridge și Christian Schaller (2013); Anne-Marie Pelletier și Waldemar Chrostowski (2014); Mario de França Miranda și Nabil el-Khoury (2015).

http://ro.radiovaticana.va/news/2016/11/26/francisc_premiul_ratzinger_inos_biffi_ioannis_kourempeles/1274959

Lasati un raspuns