Iisus Christos, încoronat ca rege al Poloniei
Polonia s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. „Încoronarea” lui Iisus Hristos le-a oferit polonezilor prilejul să își exprime fidelitatea faţă de principiile religioase apelând la o practică desprinsă de undeva din negura vremurilor.
„Rege Nemuritor al Erelor, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, aplecând capetele noastre înaintea Ta, Rege al Universului, recunoaștem stăpânirea Ta peste Polonia, peste cei care trăiesc în patria noastră și prin toată lumea. Dorind să ne închinăm majestăţii puterii și gloriei Tale, cu mare credinţă și iubire, strigăm: Guvernează-ne Hristoase!” Acestea au fost cuvintele rostite recent într-una din bisericile reprezentative din Polonia, în prezenţa președintelui Andrei Duda. Alături de liderul polon, mii de credincioși s-au adunat să serbeze proclamarea lui Iisus ca rege al Poloniei. Ceremonia a avut loc la Biserica Milostivirii Divine și a coincis cu sfârșitul Jubileului Anului Îndurării în Biserica Catolică și cu cea de-a 1050-a aniversare a creștinismului polonez.
Acest act are la bază învăţătura papei Pius al XI-lea, care, în enciclica sa Quas Primas, sublinia necesitatea ca în timpurile noastre „Isus Hristos să împărăţească”. După Vatican II, la începutul anilor 1960, această idee nu a găsit sprijin mult printre episcopi, ei fiind de părere că este o idee greșită și inutilă. După mai mult de 40 de ani, „polonezii catolici și clerul catolic sunt mai entuziaști în legătură cu acest act”, a susţinut unul dintre participanţi.
În anul 2006, o încercare fără precedent din partea a 46 de parlamentari de dreapta de a trece o rezoluţie parlamentară prin care Iisus să fie proclamat rege al inimilor poloneze a eșuat, căci biserica însăși s-a opus, conform Christian Today. În 2010, mai multe voci au susţinut – în contextul dezbaterilor referitoare la interzicerea căsătoriilor între homosexuali și interzicerea comerţului în timpul zilei de duminică – ca Iisus Hristos să devină rege al Poloniei. Scandând „Blestemaţi fie cei care Îl împiedică pe Iisus să fie rege al Poloniei”, sute de manifestanţi de pe străzile Varșoviei apreciau că doar în acest mod Polonia poate fi apărată „de mâinile numeroşilor duşmani care vor să o distrugă în mod constant”.
Evenimentul de săptămâna trecută își are originea în viziunea unei asistente poloneze care a trăit în prima jumătate a secolului XX, Rosalia Zelkova. Femeia avertiza că singura salvare a poporului polonez de Apocalipsă e să-L întroneze pe Iisus ca rege: „Originea acestei ceremonii din Polonia o constituie «revelaţiile primite, sau așa se spune că au fost primite, de serva lui Dumnezeu Rosalia Zelkova»”, a anunţat preotul McDonald, citat de CNS News. „Domnul, a zis ea, a cerut ca El să fie întronizat ca Rege de către naţiunea poloneză, la propriu, nu doar în inimile polonezilor în mod particular, iar acest lucru va salva Polonia într-un război care urmează să vină.” Un eveniment similar a avut loc cu mai mult de 350 de ani în urmă, atunci când regele Poloniei, Ioan Cazimir, a declarat-o pe Maria regină de onoare a ţării.
Potrivit Conferinţei Episcopilor Polonezi, actul încoronării lui Iisus este doar începutul lucrării de întronizare a lui Iisus Hristos în naţiunea poloneză. După ceremonie, episcopul Andrzej Czaja a menţionat că „aceasta nu este o declarare a lui Hristos rege al Poloniei. Regatul Lui nu este de pe acest pământ, iar stăpânirea Lui este peste întregul univers”, adăugând că se cuvine să recunoaștem „guvernarea lui Hristos ca Rege peste lumea întreagă și să ne supunem legii Lui și voinţei Lui”. Episcopii au accentuat că evenimentul subliniază o recunoaștere naţională a suveranităţii Lui peste univers.
Pentru mulţi, acest eveniment pare să fie în contrast puternic cu ceea ce suntem obișnuiţi să vedem în societatea actuală. Secularizarea poate fi considerată emblema începutului de mileniu III. Polonia are, însă, propriul ei parcurs. Conform CIA World Factbook, din cei 89,9% catolici, aproximativ 75% sunt practicanţi. În acest context, nu trebuie să surprindă nici iniţiative precum cele din orăşelul polonez Swiebodzin, unde chipul lui Iisus Hristos domină prin cei 33 de metri înălţime, la care se adaugă cei doi metri ai coroanei de spini. „Dacă am fi deschis aici o pistă de curse sau un teren de golf, turiştii ar fi venit doar în timpul sezonului. Dar, cu o statuie a lui Iisus, sezonul va dura tot anul”, a declarat un oficial local.