Craciunul in Orientul Mijlociu
Orientul Mijlociu este spatiul in care Crestinismul a aparut, si locul unde Iisus a trait. Astazi, peste 12 milioane de oameni sarbatoresc aici Craciunul, urmand traditii diferite si interesante.
Profetul Isa, asa cum este cunoscut in lumea islamica Iisus, este considerat un mesager al lui Dumnezeu, fiind mentionat in Qu’ran de 25 de ori, pe cand Profetul Muhammad apare doar de 4 ori. La fel ca si crestinii, musulmanii cred ca Iisus a fost nascut de Fecioara Maria, a raspandit cuvantul lui Dumnezeu si a realizat miracole. Musulmanii cred ca Iisus va reveni la Judecata de Apoi pentru a aduce dreptatea si pacea in lume, dar resping natura divina a acestuia.
Crestinii arabi sarbatoresc Nasterea lui Iisus in Israel si in teritoriile palestiniene, unii pe 25 decembrie, iar altii pe 7 ianuarie, conform ritului vechi. Craciunul este un eveniment important in Israel, datorita afluxului de pelerini crestini care vin aici in fiecare an. In Bethleem, Palestina, se afla Biserica Nasterii Mantuitorului, important loc de pelerinaj atat pentru crestini cat si pentru musulmanii palestinieni. Festivitatile incep in Bethleem cu 9 zile inainte de Craciun, prin rugaciuni si colinde. In dimineata de Craciun, palestinienii scufunda o cruce in apa, si beau apa sfintita inainte de a manca, pentru a se purifica.
Masa traditionala de Craciun in Palestina include miel fript, castane prajite, clatite cu alune si branza, sirop de trandafiri, si alte dulciuri cu susan si nuga.
Desi zguduit de razboi si de instabilitate, Irakul marcheaza Craciunul ca sarbatoare oficiala din anul 2008. Crestinii irakieni sarbatoresc nasterea lui Iisus in liniste, participand la slujbele religioase. In noaptea de 24 decembrie, copii crestini din Irak citesc povestea nasterii pruncului din Bibliile scrise in limba araba. O traditie locala este aceea a arderii unui tufis de maracini in noaptea de Ajun. Daca maracinii ard complet, familia va avea un an bun si plin de fericire. Crestinii irakieni sar peste cenusa ce rezulta din arderea maracinilor si isi pun dorinte.
In Liban atmosfera de Craciun este probabil cea mai prezenta din Orientul Mijlociu. Casele sunt decorate cu luminite, iar magazinele din cartierele crestine sunt pline de cadouri si obiecte de sezon. Cu doua saptamani inainte de Craciun, crestinii libanezi insamanteaza seminte de naut, fasole, boabe de grau sau linte in vata, pe care le aseaza apoi sub Bradul de Craciun.
In dimineata de 25 decembrie, libanezii crestini se trezesc devreme pentru a oferi rudelor si prietenilor cafea si migdale. Masa de Craciun este compusa din kibbeh ( miel cu orez) si burghul cu tabbouleh ( salata de patrunjel). Serile de Craciun sunt sarbatorite in centrul oraselor libaneze prin focuri de tabara, dansuri si cantece. Aceste festivitati continua pana la Anul Nou.
In Iordania Craciunul este un moment de reunire al familei si de vizitat rudele si prietenii. Vedeta mesei de Craciun este tortul, al carui preparare incepe la inceputul lunii decembrie, prin inmuierea fructelor uscate in brandy, rom sau coniac. Alaturi de faina, oua si pudra de copt, aceste fructe sunt folosite pentru pregatirea tortului de Craciun, nelipsit de pe mesele iordanienilor.
Craciunul este sarbatorit pe 7 ianuarie de Biserica Copta din Egipt, potrivit ritului vechi. Postul Craciunului dureaza 40 de zile, perioada in care crestinii nu consuma carne sau lactate. In noaptea de Ajun, crestinii copti merg la biserica pentru a participa la slubja religioasa. Cand se intorc de la biserica, ei consuma “fata“, un preparat traditional compus din paine, orez, usturoi si carne fiarta. In dimineata de Craciun, crestinii copti isi viziteaza rudele si prietenii, carora le ofera o painica numita “kaik“, care se consuma alaturi de “shorba“, un tip de supa.
Spre deosebire de alte locuri din lume, in Siria cadourile nu sunt aduse de Mos Craciun. Aici locul batranelului imbracat in rosu este luat de cel mai tanar dintre cei trei magi care l-au vizitat pe pruncul Iisus in Betleem. Micutii sirieni lasa apa si fan in fata caselor, destinate camilelor magului. Masa de Craciun contine friptura de pui, nuci, portocale si produse de patiserie. La fel ca si in Europa, in Siria se canta colinde, iar tinerii citesc cu voce tare povesti pe care batranii le asculta.
In Emiratele Arabe Unite si in Qatar, Craciunul este sarbatorit cu mare fast. Desi Islamul este religia oficiala in Emirate si Qatar, festivitatile de Craciun sunt pline de culoare si exotism. In Mallul Emiratelor din Dubai, in fiecare an se realizeaza cel mai mare tort de Craciun. Magazinele sunt decorate cu brazi si luminite colorate, iar oferta de cadouri este una foarte mare. In ziua de Craciun, crestinii care locuiesc in Emirate si in Qatar iau parte la slujbele religioase oficiate in biserici si catedrale. Masa traditionala de Craciun in Qatar este compusa din curcan, tort, placinta, si pudding.
Craciunul este sarbatorit si in Republica Islamica Iran, chiar daca nu este o sarbatoare oficiala. Postul Craciunului aici dureaza doar 25 de zile, fiind numit “Micul Post“, perioada in care crestinii se abtin de la consumul de carne, oua, lapte sau branzeturi.
Comunitatea crestina armeneasca, majoritara in Isfahan, participa la slujbele de Craciun oficiate in catedrala Vank si in biserica Kelisaye Maryam. In Iran cadourile nu sunt aduse
de Mos Craciun, fiind oferite copiilor direct de parinti. Principalul preparat al mesei traditionale de Craciun este tocana de pui, gatita in cantitati mari.