Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Al V-lea Forum European Ortodoxo-Catolic s-a încheiat

„Biserica Catolică și cea Ortodoxă proclamă centralitatea persoanei umane și demnitatea ei de ființă creată după chipul lui Dumnezeu. Afirmă demnitatea naturii umane creată liber. Libertatea umană este exercitată în special în actul de credință religioasă. Actul de credință trebuie să rămână mereu liber. Constituțiile statelor noastre garantează drepturile fundamentale ale persoanei umane. Cu toate acestea, în societățile noastre, forțele sunt mereu în acțiune pentru a marginaliza sau chiar șterge religiile și mesajul lor din sfera publică”, susțin participanții la cel de-al V-lea Forum European Ortodoxo-Catolic, în mesajul aprobat la finalul întâlnirii ce a avut ca temă „Europa în teama amenințării terorismului fundamentalist și valoarea persoanei umane și a libertății religioase” și ca moto „Curaj, Eu am învins lumea” (Ioan 16,33). Forumul a avut loc la Paris, Franța, unde s-a încheiat acum două zile.

„Credem că Europa are nevoie mai mult ca niciodată de suflul credinței în Cristos și de speranța pe care o oferă. Creștinismul este un element de identitate care nu neagă altora drepturile umane, ci caută să coopereze cu toți pentru realizarea binelui comun. Suntem foarte conștienți de faptul că viziunea creștină personalistă este un punct de vedere în minoritate în raport cu discursul dominant ce promovează individualismul hedonist și ignoră noțiunile de adevăr obiectiv și de bine comun.” Mesajul în 14 puncte acoperă unele dintre temele discutate la întâlnire: demnitatea umană și libertatea religioasă; intoleranța religioasă, discriminarea și persecuția; fundamentalismul și terorismul astăzi; coeziunea socială și fenomenul fricii legat de misiunea Bisericii; angajamentul Bisericii în abordarea conflictelor și în promovarea binelui comun și a solidarității; și, în fine, proclamarea lui Isus Cristos ca răspuns la amenințările fundamentalismului și terorismului.

„Europa seculară este adânc înrădăcinată în tradițiile noastre creștine, care i-au oferit viziunea universalistă, noțiunea de persoană umană și principiile morale. Dacă tai rădăcinile, ajungi la voia vântului. Golul interior îi expune în special pe tineri la cele mai rele ispite. Repetăm ferm faptul că credința creștină reconciliază toate dimensiunile personale și sociale care se găsesc în persoana umană. Aceasta se exprimă în dualitatea poruncii de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, care este cheia acceptării reciproce. Iubirea aproapelui vine fără condiționări sau cerințe (cf. Matei 22,39). Dialogul ne învață să devenim mai umili. În dialogul cu ceilalți căutăm constant să descoperim bogății nebănuite în umanitatea noastră comună. Suntem astfel bucuroși să facem progrese spre o cunoaștere mai bună și o mai mare iubire a Celui care, pentru noi, este împlinirea umanității noastre: Isus Cristos, Domnul nostru, Calea, Adevărul și Viața.”

Forumul din capitala franceză a avut loc între 9 și 12 ianuarie 2017, la invitația Arhiepiscopul de Paris, Cardinalul André Vingt-Trois. Lucrările au fost conduse de co-președinți forumului, Mitropolitul Ghenadios de Sassima, din partea Patriarhiei Ecumenice, și Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, din partea CCEE. Pe lângă bogatele sesiuni de lucru, participanții au putut să se întâlnească și să se roage cu comunitățile locale: pe 10 ianuarie la Catedrala Sf. Ștefan a Mitropoliei Ortodoxe Grecești a Franței, la o rugăciune găzduită de Mitropolitul Emanuel al Franței, președintele Conferinței Episcopilor Ortodocși din Franța; iar pe 11 noiembrie la Catedrala Notre Dame, pentru rugăciuni cu ocazia expunerii cununii de spini, moment condus de Mons. Jérôme Beau, Episcop Auxiliar de Paris. Participanții au avut ocazia să fie primiți și de Nunțiul Apostolic în Franța, Arhiepiscopul Luigi Ventura. Primul Forum European Catolico-Ortodox a avut loc în 11-14 decembrie 2008 în Trento, Italia; al doilea pe insula grecească Rodos, în 18-22 octombrie 2010; al treilea la Lisabona, Portugalia, în 5-8 iunie 2012; al patrulea la Minsk, Bielorusia, în 2-6 iunie 2014.

http://www.catholica.ro/2017/01/14/al-v-lea-forum-european-ortodoxo-catolic-s-a-incheiat/

Lasati un raspuns