Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: Banul nu salvează dacă nu este însoțit de dăruirea persoanei

 Papa Francisc a atras atenția cu privire la „victimele ascunse” ale capitalismului, la idolatria banului și la falsa filantropie, spunându-le sâmbătă unor oameni de afaceri că trebuie să acționeze pentru a schimba un sistem care produce victime, și nu doar să ajute oamenii când sunt deja în situații dificile. „Un întreprinzător care este numai un samaritean milostiv face jumătate din datoria sa: îngrijește victimele de astăzi, dar nu le reduce pe cele de mâine”, le-a spus el participanților la proiectul „Economia de comuniune” al Mișcării Focolarelor, în 4 februarie 2017.
„Primul dar al întreprinzătorului este propria persoană: banul vostru, deși important, este prea puțin”, a spus Papa. „Banul nu salvează dacă nu este însoțit de dăruirea persoanei. Economia de astăzi, săracii, tinerii au nevoie înainte de toate de sufletul vostru, de fraternitatea voastră respectuoasă și smerită, de voința voastră de a trăi și numai după aceea de banul vostru”. Aproximativ 1.100 de colaboratori la proiectul „Economia de comuniune”, din 49 de țări, au participat la audiența cu Papa. Proiectul a fost lansat de fondatoarea Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich, în 1991, în Brazilia, ca răspuns la sărăcia din mahalalele din Sao Paolo. Ea a invitat întreprinzătorii să înființeze companii care să poată contribui la a-i ajuta pe săraci să se ridice și la a crea o cultură a dăruirii.

Papa Francisc a reflectat asupra cuvintelor din tema întâlnirii: economie și comuniune. „Întreprinzătorul este văzut de voi ca agent de comuniune. Punând în economie germenul bun al comuniunii, ați început o profundă schimbare în modul de a vedea și de a trăi întreprinderea. Întreprinderea nu numai că nu poate să distrugă comuniunea dintre persoane, ci poate să o edifice, poate să o promoveze. Cu viața voastră arătați că economia și comuniunea devin mai frumoase când sunt una alături de alta. Mai frumoasă economia, desigur, dar mai frumoasă și comuniunea, deoarece comuniunea spirituală a inimilor este și mai deplină atunci când devine comuniune de bunuri, de talente, de profituri.”

Pontiful le-a vorbit participanților despre bani, sărăcie și viitor. În primul rând le-a subliniat că „este foarte important ca în centrul economiei de comuniune să fie comuniunea câștigurilor voastre. Economia de comuniune este și comuniune a profiturilor, expresie a comuniunii vieții”. Atrăgând atenția asupra faptului că banul devine idol atunci când devine scop în sine, a mai avertizat: „Când capitalismul face din căutarea profitului singurul său scop, riscă să devină o structură idolatră, o formă de cult… Modul cel mai bun și mai concret pentru a nu face din bani un idol este de a-i împărtăși, a-i împărtăși cu alții, mai ales cu săracii, sau a-i face pe tineri să studieze și să lucreze, învingând tentația idolatră cu comuniunea. Când împărtășiți și dăruiți profiturile voastre, faceți un act de înaltă spiritualitate, spunând banului cu faptele: tu nu ești Dumnezeu, tu nu ești stăpân, tu nu ești patron!”

Referitor la sărăcie, Sfântul Părinte a apreciat multiplele inițiative care se realizează astăzi pentru a combate sărăcia. Dar „principala problemă etică a acestui capitalism este crearea de rebuturi pentru a încerca apoi să le ascundă sau să le îngrijească pentru a nu le arăta… Economia de comuniune, dacă dorește să fie fidelă față de carisma sa, nu trebuie numai să îngrijească victimele, ci să construiască un sistem în care victimele să fie tot mai puține, unde pe cât posibil ele să nu mai existe. Până când economia va produce încă o victimă și va fi o singură persoană rebutată, comuniunea încă nu este realizată, sărbătoarea fraternității universale nu este deplină”. „A-l imita pe samariteanul milostiv din Evanghelie nu este suficient”, a avertizat Papa: „trebuie acționat mai ales înainte ca omul să se întâlnească cu tâlharii, combătând structurile de păcat care produc hoți și victime”.

Al treilea element subliniat de Papa se referă la viitor. „Turma mică, lampa, o monedă, un miel, un mărgăritar, sarea, plămada: acestea sunt imaginile Împărăției pe care le întâlnim în Evanghelii… Nu trebuie să fim mulți pentru a schimba viața noastră: e suficient ca sarea și plămada să nu se denatureze”. Explicând cum se făcea pâine în trecut, când nu existau frigiderele: „pentru a păstra plămada mamă a pâinii se dădea vecinei un pic din propriul aluat frământat și când trebuia să facă din nou pâine se primea un pumn de aluat frământat de la acea femeie sau de la alta care îl primise la rândul său”, Papa a pus accentul pe reciprocitate. „Comuniunea nu este numai împărțire ci și înmulțire a bunurilor, crearea de pâine nouă, de noi bunuri, de nou Bine cu majusculă”.

„Principiul viu al Evangheliei rămâne activ numai dacă-l dăruim, pentru că este iubire, și iubirea este activă când iubim, nu când scriem romane sau când privim telenovele. Dacă în schimb îl ținem cu gelozie în întregime și numai pentru noi, se mucegăiește și moare… Economia de comuniune va avea viitor dacă o veți dărui tuturor și nu va rămâne numai în ‘casa’ voastră. Dăruiți-o tuturor, și mai întâi săracilor și tinerilor, care sunt cei care au mai mare nevoie de ea și știu să fructifice darul primit!… Este simplu a dărui o parte a profiturilor, fără a îmbrățișa și a atinge persoanele care primesc acele ‘firimituri’. În schimb, și numai cinci pâini și doi pești pot sătura mulțimile dacă sunt împărtășire a întregii noastre vieți. În logica Evangheliei, dacă nu se dăruiește totul nu se dăruiește niciodată suficient.”

http://www.catholica.ro/2017/02/07/papa-francisc-banul-nu-salveaza-daca-nu-este-insotit-de-daruirea-persoanei/

Lasati un raspuns