Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Trei biserici greco-catolice din Maramureș în Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Început în anul 2015 de către Consiliul Județean Maramureș și cofinanțat prin fonduri europene, proiectul „Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” își propune să pună în valoare 16 biserici de lemn din județ, printre care și trei greco-catolice, aflăm de pe EpiscopiaMM.ro. Odată încheiată perioada de construcție (infrastructură, renovare și împrejmuire a bisericilor, crearea de centre de informare turistică, iluminat stradal în zona obiectivelor turistice), punerea în aplicare a proiectului se va desfășura până în anul 2020. Astfel, tot personalul angajat în acest scop, va avea ca principală preocupare sporirea activităților de informare și promovare a bisericilor devenite obiective turistice, într-o zonă deja preferată de cei care doresc să viziteze regiuni istorice și păstrătoare de tradiții ale României.

Bisericile greco-catolice care au fost alese spre a face parte din acest circuit sunt următoarele: biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, din Ieud Șes: a fost ridicată în anul 1718, remarcându-se prin planimetrie, tehnica îmbinărilor din lemn și a realizării învelitorilor de șindrilă. Absida altarului are formă poligonală, decroșată, naosul dreptunghiular este acoperit cu boltă semicilindrică supraînălțată, pronaosul tăvănit. În interior se remarcă o frumoasă colecție de icoane pe sticlă, toate fiind pictate în centre cunoscute din părțile nordice ale Transilvaniei, multe dintre ele de la Nicula.

O altă biserică este Sfinții Arhangheli, din Şurdeşti – Patrimoniu UNESCO: a fost construită în anul 1721, de către meșterul Ion Macarie, și este recunoscută ca fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume, având 72 de metri. Pentru construcția bisericii a fost folosit lemn de stejar uscat timp de 12 ani. Pictura a fost realizată în anul 1783 de către Ștefan – zugravul din Șișești. Iconostasul datează din anul 1800. Podeaua din piatră este cea din anul construcției, 1721. O piesă unicat a bisericii este scara construită dintr-o singură bucată, unică prin faptul că are treptele sculptate în lemn.

În fine, biserica Nașterea Maicii Domnului, din Călinești, a fost construită în anul 1663, iar în secolul XIX a suferit o extindere însemnată: tot peretele nordic al bisericii a fost mutat cu trei metri mai la nord, având astfel o formă înclinată. Iconostasul a fost pictat în anul 1764 de către faimosul pictor de biserici locale, Alexandru Ponehalschi, și se remarcă atât prin frumoasa sculptură a ușilor împărătești cât și prin faptul că are doar o ușă diaconală. Proiectul Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, realizat de către CJ Maramureș, a fost finanțat prin Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea și modernizarea infrastructurilor conexe.

http://www.catholica.ro/2017/02/22/trei-biserici-greco-catolice-din-maramures-in-circuitul-bisericilor-de-lemn-din-transilvania-de-nord/

Lasati un raspuns