Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Duminica Ortodoxiei, sărbătorită cu o procesiune religioasă la Biserica Icoanei. Alai de preoți și credincioși cu lumânări aprinse

Duminica Ortodoxiei este sărbătorită cu o procesiune religioasă la Biserica Icoanei București, cel mai căutat loc de către credincioși. Acolo se află icoana ocrotitoare a râului Iordan, veche de peste 100 de ani, adusă în România din Israel, și tot acolo se desfășoară o procesiune religioasă și un pelerinaj la care sunt așteptați mulți enoriași.
Este cea de-a X-a ediție a manifestării religios-culturale intitulată “Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor la Biserica Icoanei. În programul de sâmbătă a fost inclusă, după slujba de Vecernie, o procesiune intitulată “Lumina Ortodoxiei”, care s-a desfășurat desfășura de la 18.00 la 20.00  Din curtea Bisericii Icoanei, spre Parcul Grădina Icoanei, preoții, oficialitățile și credincioșii au plecat într-o procesiune religioasă cu lumânări aprinse. După terminarea procesiunii, participanții au ascultat, în Parcul Grădina Icoanei, un scurt concert de cântări religioase.

Duminică, programul este următorul:

    10.00 – 12.30 – Sfinta Liturghie, pe o scenă instalată în curtea Bisericii Icoanei.
    12.30-13.00 – deplasarea grupurilor de credincioși de la bisericile din sector spre Parcul Grădina Icoanei și constituirea coloanei pentru pelerinaj.
    13.00 – 13.45 –  Pelerinajul “Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, la care vor participa peste 100 de preoți, se va desfășura în jurul Parcului Icoanei.
    13.45 – 14.15 – Pe scena din Parcul Grădina Icoanei va avea loc o slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, slujbă urmată de un scurt concert de cântări religioase.

La evenimentul cultural-religios va fi prezentă și Icoana Maicii Domnului “Iordănița”, salvată din biserica schitului românesc de la Iordan.

Această icoană ocrotitoare a râului Iordan, veche de peste 100 de ani, a fost adusă pentru prima oară la Biserica Icoanei din Capitală. Icoana Maicii Domnului sau Iordănița, cum este numită, a făcut parte din iconografia schitului românesc de la râul Iordan, schit care a fost închis în 1967, după ce a fost bombardat, în perioada războiului dintre Israel și Statele Arabe.

“Această icoană este icoana ocrotitoare a râului Iordanului, singurul râu cu apă sfântă, și în fața acestei icoane s-au rugat toți sihaștrii români, în frunte cu Sf. Ioan Iacob Cozevitul, trecut în rândul sfinților și de Patriarhia de la Ierusalim, și de cea de la București. Este o legătură a noastră cu Țara Sfântă, cu Ierusalimul. Nu toată lumea poate să ajungă la Ierusalim, dar iată că Ierusalimul a venit aici”, a declarat preotul Ion Popescu, protopop la Protopopiatul sectorului 2 din Capitală.

Icoana ocrotitoare a râului Iordan va rămâne la Biserica Icoanei până luni, 6 martie.
Trafic restricționat pentru Duminica Ortodoxiei

Traficul este restricționat, sâmbătă și duminică, pe străzile adiacente Grădinii Icoanei! Decizia a fost luată pentru a permite desfășurarea manifestării cultural-religioase Duminica Ortodoxiei.

Procesiunea religioasă va avea loc pe traseul str. Icoanei — str. I. L. Caragiale — str. Polonă — str. Pictor Arthur Verona — Parcul Icoanei sâmbătă, 4 martie, între orele 15,00 și 21,00.

Duminică, 5 martie, între orele 11,00 — 16,00, vor fi din nou restricții de circulație, procesiunea urmând să aibă loc pe traseul str. Icoanei — str. I. L. Caragiale — str. Polonă — str. Pictor Arthur Verona — Parcul Icoanei.

Deplasarea participanților se va face pe partea carosabilă, cu restricționarea traficului rutier și închiderea temporară a circulației pe aceste străzi.
Ce este Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruinței Ortodoxiei este sărbătorită în prima duminică a Postului Mare. Sărbătoarea comemorează victoria dreptei cinstiri a icoanelor asupra iconoclasmul prin decizia Sinodului VII Ecumenic din anul 787, consfințită de sinodul de la 843. Drept urmare, slujba de prăznuire pomenește restaurarea cinstirii icoanelor în tipicul Bisericii dar și în viața particulară a creștinilor.

Uneori slujba cuprinde procesiuni solemne ale clerului și credincioșilor în jurul bisericii, purtând icoanele hramului sau sfinților parohiei.

http://www.libertatea.ro/stiri/duminica-ortodoxiei-biserica-icoanei-1763236

Lasati un raspuns