Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ce semnificație au culorile veșmintelor preoțești? Fiecare slujbă oficiată în biserică are tipicul ei

Albe, aurii, roșii, verzi, albastre, negre – veșmintele în care slujesc ierarhii în bisericile noastre ortodoxe respectă rânduiala stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2012. Acum, în Postul Mare, este poate și mai interesant să aflăm ce semnificație au culorile veșmintelor preoțești.

Conform Sfântului Sinod al BOR, culorile veșmintelor liturgice recomandate variază în funcție de specificul slujbelor oficiate în biserică.

Ce semnificație au culorile veșmintelor preoțești în Postul Mare

În Postul Paștelui, inclusiv la Litrughia Darurilor mai înainte sfințite, prelații poartă veşminte în culori întunecate (negru sau nuanţe închise de mov, albastru sau verde), care evocă atmosfera de întristare şi pocăinţă a Postului. Fac excepție slujbele din zilele de sâmbătă, duminică și praznicele, când predominante sunt auriul și albul strălucitor.

…ca și la Pogorârea Duhului Sfânt şi la praznicul Sfintei Treimi, precum şi la praznicele sfinţilor cuvioşi se poartă verde. Culoarea care amintește de ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul, evocând prezenţa Duhului Sfânt, Dătătorul de viaţă

La Învierea Domnului 

… dar și în duminici, la praznicele Mântuitorului, Sfinţilor Apostoli, Ierarhi, domnitori ş.a., precum şi la slujirea Sfintelor Taine, se poartă alb, auriu, galben, ca simbol al luminii, Învierii, bucuriei, sfinţeniei.

La praznicele Maicii Domnului şi ale Sfinţilor Îngeri

Preoții îmbracă straie de un albastru deschis, albe, aurii, ca simboluri ale fecioriei, curăţiei şi ale strălucirii îngerilor.

La Înălţarea Sfintei Cruci

Se poartă roşu, în amintirea jerfei Mântuitorului pe Cruce, Însă în Duminica Sfintei Cruci din Postul Mare se poartă alb, fiind zi de duminică, iar în Evanghelie făcându-se amintirea purtării crucii duhovniceşti.

La prăznuirea Sfinţilor Mucenici

Se poartă roşu, în amintirea jertfei lor pentru credinţă.

La înmormântări

Se poartă veşminte albe, aurii sau galbene, ca mărturie a credinţei în Înviere.

La procesiuni

De asemenea, se poartă alb, auriu sau galben, evocând atmosfera luminoasă a sărbătorii.

http://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/ce-semnificatie-au-culorile-vesmintelor-preotesti-1771267

Lasati un raspuns