Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Rugăciunea ascunsă în pereții unei biserici din Bistrița. Nimeni n-a știu de ea mai bine de 100 de ani

Rugăciunea ascunsă în pereții unei biserici din Bistrița a rămas intactă, ca prin minune, mai bine de 100 de ani. Preoții au fost cei care au descoperit-o și cred că bilețelul ar fi fost scris de un bărbat, care știa carte, pentru că puțini erau cei care știau să scrie la acea vreme în satele bistrițene.
Biserica greco-catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Runcu Salvei a fost construită în anul 1757 cu specificul arhitectonic al lăcașelor de cult de pe Valea Somețului, realizate prin tehnici tradiționale, scrie timponline.ro.
Clopotul vechii biserici din lemn a fost turnat în 1596 și poartă inscripția latinească „Spes mea est Cristus” („Speranța mea este Iisus Hristos”). Reconstruită în 1991, parohia greco-catolică se află în grija preotului Claudiu Marin Sorășan.
Părintele a povestit că, în urmă cu doi ani, a găsit o rugăciune în peretele bisericuței. Bilețelul este semnat de Ioan Pop, care i-a cerut lui Dumnezeu să îi ierte păcatele și să aibă grijă de familia lui.

    „Bilețelul se păstrează în peretele din partea de sud a bisericii de mai bine de 100 de ani! Era un om care știa carte și care și-a lăsat rugăciunea în peretele acestei biserici”, a spus părintele paroh Claudiu Marin Sorășan.

Rugăciunea ascunsă în pereții unei biserici din Bistrița mai bine de un secol

Acest semn i-a dat părintelui puterea să continue munca de restaurare „pentru că acest sfânt lăcaș poartă peste timp rugăciunea înaintașilor, reprezintă o prețioasă moștenire spirituală”.

Biserica din Runcu-Salvei este pictată în întregime și s-a păstrat aproape intactă pentru că nu fost încălzită pe timp de iarnă. Asta a dus la o bună conservare a culorilor, susțin restauratorii de picturi murale. Lăcașul de cult a fost pictat în mai multe etaje, începând din 1760 și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Reprezentarea lui Aron, care este pictată pe boltă, este unică în Europa, cred cercetătorii. În picturi sunt îmbinate scene din Vechiul Testament, precum Cain și Abel, Izgonirea din Rai. Totodată, pictorii bisericii au reprezentat și mai multe  pilde evanghelice, între care Femeia Samarineancă, Duminica Tomii, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Intrarea în Ierusalim, Învierea lui Lazăr, Judecata de Apoi.

    „Bisericuța este în întregime acoperită cu astfel de reprezentări, deoarece prin imagini, credincioșii care nu știau carte, «citeau» Scripturile. Avem aici o bogăție fără de margini pentru că ea reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru. De aceea suntem obligați să o păstrăm, să o îngrijim și să o oferim mai departe celor care vor veni”, a spus preotul paroh.

http://www.libertatea.ro/stiri/rugaciunea-ascunsa-peretii-unei-biserici-din-bistrita-1809035

Lasati un raspuns