Experiment INEDIT în Evul Mediu realizat de un monarh scoţian: dorea să descopere ”limba lui Dumnezeu”
Perioada Evului Mediu abundă de poveşti ieşite din comun, experimente nebuneşti folosind metode bizare şi deseori periculoase, toate pentru cunoaştere.
Cazul de faţă se încadrează în această categorie. Locul este Inchkeith, o insulă scoţiană, iar perioada era anul 1493, când insula adăpostea doar doi copii şi o dădacă surdo-mută, relatează The Vintage News.
Regele Iacob al IV-lea al Scoţiei era un monarh care era fascinat de cunoaştere, cultură şi artă. Având orientarea aceasta şi fiind şi rege, însemna că putea efectua experimente fără să existe frica unor repercusiuni.
Astfel, a putut pune în practică un gând ciudat: voia să ştie dacă un copil care nu este învăţat niciun cuvânt din nicio limbă va folosi „limba dată de Dumnezeu”, întrucât nicio altă limbă nu era cunoscută. O idee văzută încântătoare, mai ales în contextul secolului al XV-lea, că oamenii puteau vorbi limba sfântă a lui Dumnezeu.
Aşadar, a trimis doi nou-născuţi pe insula Inchkeith şi o dădacă surdo-mută pentru a avea grijă de ei. Aşadar, creşterea celor doi copii s-a făcut în linişte. Deşi credea că aceste condiţii vor duce la vorbirea „limbii lui Dumnezeu,” din păcate pentru rege (şi pentru omenire de altfel, o astfel de descoperire ar fi fost de-a dreptul fascinantă), cei doi copii nu au dezvoltat niciun limbaj, comunicând prin semne.
De asemenea, nu a fost primul care a efectuat acest experiment. Împăratul roman Frederich al II-lea, care de asemenea avea o înclinaţie pentru cunoaştere, a realizat un experiment similar.