Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica Ortodoxa Romana “Sfantul Ignatie Teoforul” din Auckland – Noua Zeelanda

Biserica “Sfantul Ignatie Teoforul” a luat fiinta la sfarsitul anilor 1970 sub denumirea de “Saint Ignatius Orthodox Mission in Auckland” la initiativa unui mic grup de credinciosi, printre acestia si descendenti ai unor familii crestine libaneze. Biserica a apartinut canonic de Arhiepiscopia Antiohiei din Australia, scrie http://roeanz.com.au, preluat de Romanian Global News.
In anul 1978 a fost inchiriata o capela in Carlton Gore road de la “Methodist Trust Board”, iar apoi in Grafton road de la “Trinity College Trust” in interiorul careia s-a construit Sfantul Altar si Sfanta Masa.

In anul 1986 preotul Maurice Venville de la Biserica Anglicana “Saint Jude” a oferit capela “Saint Christopher” spre utilizare, pentru care in 1989 s-a incheiat un contract de inchiriere pe 5 ani cu “General Trust Board of Diocese of Auckland”.

Pana in 1987 Biserica nu a avut un preot titular, ocazional oficiind preotul Dusan Kurita de la Biserica Ortodoxa Sarba.

In perioada 1988-1992 a slujit preotul Ilian Eades din Dunedin.

Incepand cu data de 15 iulie 1993 se produce un eveniment important in viata Bisericii, odata cu hirotonirea preotului Mihail Coumbias ca preot titular al parohiei “Sfantul Ignatie Teoforul”.
In prezent cei mai multi dintre enoriasii care participa la Sfanta Liturghie sunt romani ortodocsi, stabiliti in Auckland si care marturisesc credinta ortodoxa strabuna.

Parintele Mihail Coumbias a fost de nationalitate greaca, dar nascut in Romania. A emigrat in Noua Zeelanda in urma cu 55 de ani si a savarsit serviciul divin dupa ritul ortodox. A fost hirotonit in 1992 de catre Arhiepiscopul Gibran.

Parintele Michael impreuna cu consiliul parohial a dorit sa faca trecerea parohiei sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Romane.

In Auckland se afla cea mai mare comunitate romaneasca din Noua Zeelanda si, de aceea consideram ca o biserica romaneasca aici este necesara pentru toti romanii stabiliti in oras. Copiii sunt botezati si crescuti in religia ortodoxa, fiind legati spiritual de Biserica Ortodoxa Romana stramoseasca.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat infiintarea Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande in anul 2007; la 29 iunie 2008 a fost instalat in tronul de episcop Preasfintitul Parinte Dr.Mihail Filimon.

La 1 iunie 2008 a facut o vizita canonica in Noua Zeelanda, prilej cu care a oficiat Sfanta Liturghie impreuna cu P.C.Pr. Michael la parohia de la Auckland. In luna iulie, Parintel Michael trece la cele vesnice.

Preasfintitul Parinte Dr. Mihail, Episcopul Episcopiei Ortodoxa Romana a Australiei si Noii Zeelande in conlucrare cu consiliul parohial ( trust board) in luna septembrie 2008 a numit in postul de preot paroh al bisericii “Sfantul Ignatie Teoforul” pe P.C.Pr. Mihai Mircea Corpodean. Dupa obtinerea vizei religioase s-a prezentat la parohie, fiind prezentat credinciosilor si instalat ca parinte duhovnicesc al acestei comunitati de catre Preasfintia Sa la data de 8 martie 2009.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/index.php?option=com_content&view=article&id=25146:biserica-ortodoxa-romana-qsfantul-ignatie-teoforulq-din-auckland-noua-zeelanda-&catid=70:reportaj&Itemid=106

Lasati un raspuns