Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Casa Regală, acuzată că nu respectă tradiția la înmormântarea Regelui Mihai I

Reprezentanții Casei Regale a României sunt criticați pentru că nu respectă tradițiile legate de funeraliile Regelui Mihai, programate pentru săptămâna viitoare. Iar criticile nu vin de la contestatarii regalității, ci tocmai de la susținători. Ștefan Dumitrache, monarhist și director al Muzeului Municipal din Curtea de Argeș, localitate unde-și dorm somnul de veci cei mai mulți dintre membrii Familiei Regale a României, spune că nu critică, dar că este ”mâhnit” că nu se respectă tradițiile, așa cum anunțase Casa Regală la scurt timp după moartea Regelui Mihai.
    ”Inițial, în primul comunicat dat de Casa Regală imediat după decesul Majestății Sale se spunea că se vor respecta tradițiile legate de înmormântarea regilor. Trebuie să ținem cont că Majestatea Sa a fost, pe lângă un conducător de țară, și Comandant Suprem al Armatei Române, a fost Mareșal al Armatei Române și veteran de război. Toate aceste atribuții ale Majestății Sale implicau un alt fel de protocol, respectarea tradiției, așa cum se spunea în primul comunicat”, a declarat pentru Libertatea șeful Muzeului din Curtea de Aregș.
Acesta explică faptul că, potrivit tradiției, Regele Mihai ar fi trebuit dus la groapă pe afet de tun, la fel ca înaintașii săi care au condus Armata Română.

    ”La o simplă căutare pe Internet veți găsi cum au fost înmormântările Regilor Carol I și Ferdinand, adică exact așa cum spunea primul comunicat al Casei Regale: au stat două zile la Peleș, apoi au venit în București, unde s-a făcut tot ceremonialul religios deosebit pentru un asemenea personaj cum este Regele României, apoi a fost adus la Curtea de Argeș cu trenul regal și pus pe afet de tun pentru că, fiind mareșal al României, mersul la groapă se face pe afet de tun. Este ceva specific mareșalilor României ducerea pe afet de tun. Eu nu spun că trebuie să facă așa. Dânșii s-au exprimat în primul comunicat că se vor respecta toate tradițiile”, mai spune susținătorul monarhiei.

Ștefan Dumitrache consideră însă că, dincolo de orice încălcare a tradițiilor legate de ceremonialul funerar în cazul regilor, cea mai nepotrivită este ora la care a fost programată înmormântarea, respectiv 18:45.

    ”Cel mai nepotrivit aspect din toate mi s-a părut ora de înmormântare. Nu știu dacă dumneavoastră ați mers, dar eu niciodată nu am mers noaptea la înmormântare. Gândiți-vă că este una dintre cele mai scurte zile din an, este la doar câteva zile de Solstițiul de Iarnă, undeva în jurul orei 5 se întunecă, la 7 este noapte noapte” mai spune monarhistul.

Cu toate acestea, Ștefan Dumitrache nu crede că cei care vor să participe la înmormântare vor fi descurajați de această oră târzie.

În anunțul făcut după trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai în după amiaza zilei de 5 decembrie, Casa Regală anunța că ”la dorința Custodelui Coroanei Române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiția înaintașilor Majestății Sale Defuncte”.

https://www.libertatea.ro/stiri/urmasii-regelui-mihai-criticati-ca-nu-respecta-traditia-toti-regii-au-mers-la-groapa-pe-afet-de-tun-eu-nu-am-mai-vazut-inmormantare-noaptea-2068441

Lasati un raspuns