Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: Catolicii și ortodocșii au în comun o moștenire de sfințenie

Într-o întâlnire cu liderul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, din ziua de vineri, 11 mai 2018, Papa Francisc a amintit doi dintre sfinții pe care Bisericile Ortodoxe și Catolică le au în comun – Ss. Ciril și Metodiu – remarcând sfințenia pe care ambele Biserici au moștenit-o. Episcopul Romei a arătat că potrivit tradiției, Ss. Ciril și Metodiu, marii evanghelizatori ai Europei răsăritene din secolul al IX-lea, i-au dus Papei Adrian al II-lea relicvele Sf. Clement, unul dintre primii succesori ai Sf. Petru.
Acest gest „ne amintește nouă, creștinilor, că am moștenit – și trebuie să împărtășim continuu – o imensă moștenire comună de sfințenie”, a spus Sfântul Părinte în întâlnirea cu Mitropolitul Rastislav, Arhiepiscop ortodox de Prešov. Episcopul ortodox a celebrat Sfânta Liturghie la mormântul Sf. Ciril, în Bazilica San Clemente al Laterno, înainte de vizita sa la Papa Francisc. Au existat mulți mărturisitori și nenumărați martiri care „și-au mărturisit fidelitatea față de Isus” de-a lungul secolelor, inclusiv Sf. Clemente, a spus Episcopul Romei. Dar chiar și în timpurile recente au existat martiri, ca atunci când persecuția ateistă a afectat Cehoslovacia.

„Chiar și astăzi, suferințele multor frați, persecutați pentru Evanghelie, sunt un apel urgent, care ne provoacă să căutăm o mai mare unitate”, a continuat el, rugându-se ca exemplul Ss. Ciril și Metodiu să îi ajute pe creștini „să sporească această moștenire de sfințenie care ne unește deja!” Papa Francisc a arătat că cei doi sfinți, numiți și „Apostolii slavilor”, au reușit și să depășească diviziunile dintre comunitățile creștine de diferite culturi și tradiții, acționând, cu cuvintele Sf. Papei Ioan Paul al II-lea, ca „autentici precursori ai ecumenismului”.

„Fie ca mărturia Ss. Ciril și Metodiu să ne însoțească pe drumul spre unitatea deplină, încurajându-ne să trăim această diversitate în comuniune și să nu ne descurajăm niciodată pe drumul nostru, pe care suntem chemați să îl parcurgem după voia Domnului și cu bucurie”. Traducând mesajul evanghelic în limba slavă a poporului morav, a arătat Papa Francisc, frații au întrupat Evanghelia într-o anumită in cultură, „contribuind astfel chiar la dezvoltarea acelei culturi”. Spiritul va inspira în mod similar „noi și curajoase căi de a-i evangheliza pe contemporanii noștri, chiar în țările tradițional creștine marcate astăzi de secularizare și indiferență”.

În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Rastislav a declarat că apreciază munca depusă de Comisia Teologică Mixtă pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, la care Papa Francisc a invitat Biserica sa să ia parte activ. A vorbit de asemenea despre „munca misionară eroică a Sfinților frați Ciril și Metodiu” și a reflectat asupra relatării despre cei doi discipoli pe drumul spre Emaus, din Evanghelia lui Luca. „Ca ortodocși și catolici, din motivații istorice, nu putem frânge împreună Pâinea Vieții, în momentul prezent. Cu toate acestea, rămânem în continuare confrați discipoli care merg împreună ca pelerini pe drum”.

Și chiar dacă nu ne dăm poate seama, „Domnul și Învățătorul nostru merge cu noi, alinându-ne, explicându-ne Scriptura și dându-ne o nouă speranță, curaj, și reînnoind încrederea noastră. Poate că mai avem încă un drum lung înaintea noastră pentru a ajunge la Emaus și a frânge împreună Pâinea Vieții. Dar mergem împreună și, mai mult, nu suntem singuri. El, Domnul nostru Isus, merge cu noi, și nu trebuie să ne temem”. Mitropolitan Ratislav i-a dat Papei Francisc o icoană a Ss. Ciril și Metodiu împreună cu Sf. Rastislav, prințul din Moravia Mare care i-a invitat pe misionari să evanghelizeze teritoriul lui. Mitropolitul a spus că speră ca darul să fie un simbol al prieteniei și al bunăvoinței și „un semn al speranței pentru viitor”.

https://www.catholica.ro/2018/05/11/papa-francisc-catolicii-si-ortodocsii-au-in-comun-o-mostenire-de-sfintenie/

Lasati un raspuns