Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ceremonia de dezvelire a bustului preotului ctitor Nicolae Gherman a avut loc în cadrul Zilelor Rohiei, ediția XX

În intervalul 23 – 30 iulie 2018, la Mănăstirea ”Sfânta Ana” Rohia s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție a ”Zilelor Rohiei”. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș au fost prezenți luni, 30 iulie, la biserica ortodoxă din Rohia, pentru a participa la ceremonia de dezvelire și sfințire a bustului preotului ctitor Nicolae Gherman, urmată de decernarea Titlului de Cetă­țean de Onoare Post-Mortem al Orașului Târgu Lăpuș, pentru preotul ctitor. De la ora 10.30, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia s-a desfășurat Simpozionul „Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea Rohia”, Lumini de Centenar – Preotul ctitor Nicolae Gherman și Monahul Nicolae Steinhardt, unde au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Dr. Iustin, Epis­copul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Dr. Timotei Săt­măreanul, arhiereu vicar al Episco­piei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Alexandru Pugna – secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, oficialități locale și județene.
”Am participat, luni, la ceremonia de dezvelire și sfințire a bustului preotului Nicolae Gherman -cel mai de seamă locuitor al Rohiei-, eveniment de excepție desfășurat în curtea bisericii ortodoxe din localitate. Ceremonia a avut loc sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în cadrul Zilelor Rohiei – ediția XX. Am ținut să îl felicit pe preotul paroh din localitate și pe cei care și-au adus aportul la finalizarea în bune condiții a proiectului: Primăria Târgu Lăpuș, Consiliul Județean Maramureș și alți susținători, oameni de bine din Țara Lăpușului. Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918 găzduiește în Maramureș și astfel de evenimente care evocă personalitățile maramureșene care au participat activ la realizarea Unirii, iar Nicolae Gherman a fost unul dintre cei 1228 de delegați la Adunarea Natională de la Alba Iulia. Vreau să mulțumesc în mod special secretarului de stat din cadrul Ministerul Culturii, Alexandru Pugna pentru participare și pentru cuvintele onorante adresate Țării Lăpușului și județului nostru. Maramureșul știe să își cinstească eroii și marile personalități ale istoriei locului și sunt convins că acest eveniment nu va rămâne singular în acest an al Centenarului Marii Uniri”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
În urma participării la simpozionul ”Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, președintele Consiliului Județean a mulțumit PreaSfinției Sale, Părintele Iustin, Episcopul Român Ortodox al Maramureșului și Sătmarului și parintelui Macarie Motogna pentru invitație și pentru opotunitatea de a adresa câteva cuvinte de suflet despre relația dintre admnistrația județeană si Biserica Ortodoxă, dar mai ales despre proiectele comune demarate în ultimul an. ”Felicitări tuturor pentru cuvintele rostite, pentru lecția de istorie, dar mai ales pentru evocarea Centenarului Marii Uniri într-un spațiu sfânt, așa cum este Mănăstirea Sfânta Ana Rohia”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Lasati un raspuns