Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhii catolici din Orient: Țările noastre sacrificate pentru interese străine

„Omenirea și popoarele din regiuni au fost sacrificate, și încă mai sunt sacrificate, în favoarea intereselor străine. Repetăm tuturor, mai ales politicienilor, că ajutorul cel mai bun de dat credincioșilor noștri este acela de a le permite să rămână în casa lor, în țările lor, să nu se provoace dezordini politice și diferitele forme de violență care îi constrâng să emigreze.” Un apel viguros este conținut în scrisoarea pastorală a Consiliului Patriarhilor Catolici din Orient (CPCO), publicată la 20 mai și elaborată în timpul reuniunii din 9-11 august 2017 la Beirut, în Liban.

Documentul, intitulat „Creștinii din Orient astăzi, temeri și speranțe”, a fost relansat la începutul lunii de situl oficial al Patriarhiei latine de Ierusalim. În el cei șapte conducători ai Bisericilor Orientale Catolice analizează schimbările dramatice și violențele care i-au implicat pe creștini și pe musulmani în bună parte din țările arabe, determinându-i pe mulți să își părăsească propriile case. „Țările noastre sunt în drum spre o stabilitate încă nerealizată. Din exterior și din interior ne-au fost impuse războaie. Și viitorul nostru rămâne necunoscut. Continuăm să suferim datorită sărăciei, corupției, limitării libertăților, confesionalismului și războaielor. Toate acestea ar fi trebuit să fie deja depășite. Răul și corupția trebuie să înceteze.”

Semnatarii arată cu degetul îndeosebi împotriva Occidentului, vorbind despre o adevărată „politică de distrugere în Orientul Mijlociu, condusă de Occident”. „Aproape toate țările noastre au trecut printr-o fază de distrugere datorată forțelor interne, dar susținute sau planificate și de forțe externe”, se citește. „În Occident există popoare bune și prietene, civilizații antice dar există și responsabili politici care iau decizii, care se referă la Orientul Mijlociu și la toate țările, bazate pe interesele lor economice și strategice pe cheltuiala intereselor țărilor noastre”. Aceasta, afirmă Patriarhii, „a început cu distrugerea Irakului și apoi a Siriei și cu slăbirea Egiptului. Iordania și Libanul trăiesc sub o amenințare permanentă. S-au creat conflicte sau alianțe în Yemen, în Bahrein, în Arabia Saudită și în țările din Golf. Și se pregătește un război împotriva Iranului. Iată realitatea în care trăim actualmente.” Consecințele directe sunt moartea și emigrația forțată „a milioane de persoane din țările noastre, inclusiv creștinii”, fără a uita „terorismul care s-a stabilit în țările noastre, înainte de a se îndrepta împotriva aceluiași Occident care l-a născut”.

„Terorismul s-a născut pentru că aceia care fac politica în Occident au recurs la el ca instrument eficace pentru a schimba fața Orientului. Cu aliații lor, în regiune, au creat Statul islamic, cu material uman local, exploatând extremismul religios existent și o înțelegere deformată a religiei. Cu alte cuvinte au lovit persoanele prin propria lor religie. Cu ISIS terorismul religios a ajuns la limitele extreme ale cruzimii și inumanității.” Nu lipsește în scrisoarea pastorală un apel adresat guvernanților de a nu căuta „propriul interes personal” ci de „a asculta glasul săracilor”. Un bun guvernant este cel care dezrădăcinează sărăcia” care „este un semn al neîngrijirii sau al incapacității autorității”, evidențiază Patriarhii. Amintesc apoi vocația oricărui guvern: „o slujire adusă comunității” care „cere un efort pentru a îmbunătăți condițiile sale de viață. Scopul său este acela de a asigura fiecărui cetățean o viață demnă și liberă, a nivel fie material, fie spiritual, fie pe planul libertăților”. „Suntem în măsură să obținem toate acestea. Dar suntem încă foarte departe.”

Această atitudine implică și religia: „Tot Orientul, creștin sau musulman sau druz, este religios. Religia este prezentă, dar adesea Dumnezeu nu este prezent. Suntem religioși, mergem la biserică sau la moschee, dar îl neglijăm pe sărac care este creatură și fiu al lui Dumnezeu”, remarcă liderii religioși. „Pomenile sunt desigur frecvente. Unii construiesc și o biserică sau o moschee. Țările noastre și societățile noastre, unde există multe bogății și mulți săraci în același timp, au nevoie de mai mult decât acestea. Nu au nevoie numai de pomeni, ci de dreptate socială, de o economie dreaptă care să asigure demnitatea umană fiecăruia. Au nevoie de sisteme și de planuri economice în măsură să distribuie și să organizeze bogățiile națiunii, precum și de indivizi, pentru ca niciun locuitor să nu rămână în nevoie.”

Documentul se încheie cu o promisiune: „Astăzi multe persoane pariază pe dispariția noastră sau pe diminuarea drastică a prezenței noastre în Orientul Mijlociu. În virtutea credinței noastre, proclamăm că creștinii vor rămâne în Orientul Mijlociu ca să vestească Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos și să mărturisească învierea sa glorioasă. Chiar dacă va trebui să rămânem puțini ca «sarea, lumina și drojdia».” (material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru ITRC.ro)

https://www.catholica.ro/2018/08/07/patriarhii-catolici-din-orient-tarile-noastre-sacrificate-pentru-interese-straine/

Lasati un raspuns