Fascinantele bărci funerare ale popoarelor germanice
Îngroparea navelor este un ritual germanic cunoscut mai ales ca metodă de înhumare utilizată de vikingii ce aveau un statut important în societate. Majoritatea culturilor germanice utilizau această practică ce uneori implica realizarea unei nave cu scopul de a fi mormânt pentru persoanele decedate.
Unele descoperiri arheologice arată că persoana decedată era uneori înmormântată în interiorul navei, alteori, după ce cadavrul era amplasat în navă, aceasta era incendiată. ListVerse prezintă o listă a descoperirilor arheologice a navelor mortuare din culturile germanice.
Trondheim, Norvegia
Majoritatea înhumărilor navelor reprezintă un mister în momentul descoperirii, deoarece rama din lemn a navei este aproape intactă. Pănă în prezent, în Norvegia, au fost descoperite doar trei nave conservate perfect.
În cadrul unei descoperiri din Trondheim, Norvegia, specialiştii nu au găsit rama unei nave, ci cuie şi alte obiecte din metal, fapt ce i-a făcut pe specialişti să considere că acesta a fost locul în care a fost înhumată o navă. De asemenea, în acelaşi loc au mai fost descoperite oase şi alte materiale. În urma testelor ADN s-a dovedit că aparţineau unui om. Alături de oseminte, a mai fost descoperită şi o cheie, dar şi o cutie ce conţinea obiecte ritualice ale popoarelor germanice.
Eyjafjorour, Islanda
Descoperirea unei alte nave de acest fel a fost realizată pe ţărmul din Islanda, între satul Hjalteyri şi micul oraş Akureyri. Deşi acest mormânt nu a fost jefuit de către hoţi, lucru neobişnuit pentru locuri atât de vechi, oceanul a fost cel care a erodat zona. Aici au fost descoperite mai multe gropi funerare dintre care doar una ar fi conţinut o navă. Însă excavările ulterioare au dus la descoperirea unei alte nave, în apropierea sit-ului arheologic. Specialiştii susţin că acestea provin din perioada vikingă. În cadrul sit-ului a fost descoperită doar jumătate din navă, cealaltă jumătate fiind erodată de ocean.
Barca din Gokstad
O altă barcă funerară din Norvegia datează din anul 900 d.Hr. Denumită nava Gokstad, aceasta se află în prezent în cadrul Muzeului Navelor Vikinge din Oslo, Norvegia. Nava era dotată atât cu velă, cât şi cu vâsle la care puteau vâsli 32 de persoane.
Uneori popoarele germanice construiau o navă cu scopul de a o utiliza pentru înhumare, alteori erau utilizate şi pentru navigaţie. Atunci când a fost descoperită barca Gokstad avea 32 de scuturi aplicate. Barca face parte dintr-o zonă funerară mai amplă unde ar fi fost înhumată o persoană extrem de importantă din punct de vedere social. Scheletul a aparţinut unui bărbat ce avea vârsta de 40 de ani şi care ar fi murit în timpul unei bătălii în urmă cu 1.000 de ani. Bărbatul a fost înhumat cu nenumărate daruri şi a decedat în urma unei răni provocate de un cuţit în zona coapsei drepte.
Gotland, Suedia
Primele descoperiri din această zonă nu au fost reprezentate de bărci din lemn, ci unele construite din piatră, nave simbolice construite pentru a înconjura o persoană importantă. Alteori acestea erau utilizate pentru o groapă funerară comună.
Aceste pietre ar fi fost amplasate asemănător cu cele de la Stonehenge, iar persoana decedată ar fi fost amplasată în mijloc. Trei astfel de bărci simbolice au fost descoperite în Gotland, o mică insulă unde au mai fost descoperite şi alte locuri funerare străvechi.
Anundshog, Suedia
Sit-ul localizat în Anundshog este unul dintre cele mai masive din Suedia, ce are o înălţime de 9 metri şi un diametru de 60 de metri. În acesta a fost descoperită o barcă simbolică. Deşi data exactă la care a fost construită nava nu este cunoscută, este evident că ritualul religios a avut loc înainte de perioada vikingă. Bijuterii şi alte obiecte au fost descoperite în acelaşi loc, cât şi urme ale hranei, ce sugerează că persoanele încercau să ofere hrană persoanei decedate pentru călătoria către viaţa de apoi.
Kallandso, Suedia
O barcă funerară similară a fost descoperită şi în Kallandso, Suedia, ce provine din perioada anterioară celei vikinge. Specialiştii consideră că nava ar fi provenit din perioada Vendel (550-793), acesta conţine ofrande şi animale. Barca ar fi fost incendiată pentru incinerarea persoanei decedate.
Oslo, Norvegia
O descoperire recentă din Oslo ar putea fi unul dintre cele mai masive sit-uri al unei bărci funerare. Deşi momentan a fost detectat doar prin intermediul tehnologiei, arheologii ştiu locul în care se află. Aceasta are o lungime de aproximativ 20 de metri, proporţie descoperită rareori la astfel de bărci.
Se crede că nava ar fi fost utilizată pentru înhumarea unei regine sau rege. Momentan nu este planificată nicio excavare a zonei.
Ardnamurchan, Scoţia
O altă descoperire neobişnuită este reprezentată de descoperirea unei bârci funerare ce ar avea o vechime de peste 1.000 de ani. Nava măsoară aproximativ cinci metri lungime, fiind prea mică pentru a fi utilizată în navigaţie.
În cadrul sit-ului au fost descoperite atât un scut, un topor, vârful unui corn de băut şi nituri de fier. Artefactele îngropate aici proveneau atât din Norvegia, cât şi din Irlanda, de aceea se crede că mormântul a aparţinut unui soldat călător.
Sutton Hoo
Sutton Hoo este un sit arheologic situat în apropiere de Suffolk, Anglia. Aici au fost descoperite aproximativ 19-20 de gropi funerare. Sutton Hoo este una dintre cele mai mari descoperiri arheologice asociate popoarelor germanice. Acestea conţin o serie de artefacte rare ce furnizează informaţii despre modul în care trăiau anglo-saxonii. Bunurile din aur sau argint proveneau din Imperiul Bizantin, ce sugerează că persoana avea o anumită importanţă.
În zona sit-ului nu a fost descoperit, însă, niciun schelet. Cantitatea de aur şi argint descoperită face ca sit-ul să fie unul dintre cele mai importante în care se află o barcă funerară.
Barca Oseberg
Barca Oseberg a fost descoperită în Norvegia în 1903, când un fermier a descoperit o parte din navă. O echipă de arheologi a realizat imediat primele excavări. Barca Oseberg este considerată una dintre cele mai bine conservate nave de acest fel. Persoanele ce au construit nava au depus un efort uriaş pentru a o crea, fapt ce sugerează că ce se afla în interiorul ei era foarte important.
https://www.descopera.ro/istorie/17624464-barci-funerare-popoare-germanice