Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Diaspora vieneză așteaptă cu nerăbdare sfințirea porții maramureșene de la Viena

Duminică 12 mai 2019, la ora 9.30, în Böhmischer Prater, Tivoli, 10. WIEN, Laaer Wald 14 va începe ceremonia de sfințire a porții maramureșene. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române din Viena poarta maramureșeană este, de obicei, admirată la ea acasă, în nordul României, în Maramureş, dar – în mod paradoxal – ea poate fi admirată şi în Viena.
”La iniţiativa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş a fost adusă de acasă şi aşezată o asemenea poartă, în urmă cu 15 ani, şi la Viena. Tot cu suţinerea aceleiaşi instituţii, acum poarta maramureşeană-vieneză a fost restaurată de către meşteri lemnari urmaşi ai Moşului Pupăză, din localitatea Valea Stejarului. Cu acest prilej va sosi din Baia Mare un grup de artişti ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania şi va oferi un program festiv în piaţa din faţa Bisericii Sf. Ap. Andrei din 11. Viena, Simmeringer Hauptstr. 161, între orele 12.30 şi 16.00”, arată reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Viena.
Această poartă este înaltă și aşezată pe trei stâlpi verticali și unul orizontal, poziționat sus (pragul de sus al porții), care unește construcția si care se numește fruntar. Peste fruntar se face acoperișul, acoperit cu şindrilă. ”Poarta este făcută din stejar care trebuie tăiat doar în nopți cu lună plină, pentru a feri casa de nenorociri și ceasuri rele și transportat în zilele lucrătoare din săptămână, când nu se mănâncă de post, adică marți, joi sau sâmbătă, pentru a aduce noroc casei. Semnul crucii este mereu reprezentat pe aceste porţi ca şi alte simboluri biblice. Unele simboluri sculptate pe poartă sunt chiar din perioada precreștină și aveau ca scop protecția și purificarea membrilor familiei în momentul trecerii pe sub ea. Dintre cele mai întâlnite simboluri amintim: arborele vieții – viața fără sfârșit, viața fără de moarte, dar și verticalitatea; șarpele – păzitorul gospodăriei (șarpele casei); colacul – aduce belșug în casă; soarele – reprezintă viața și are mai multe reprezentări: cerc, stea, un chip rotund; funia răsucită – simbolizează infinitul, legătura dintre cer și pământ, viața cu binele și răul ce merg împreună, au menționat, în prezentarea lor, reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Viena”.

Consiliul Județean Maramureș reînvie tradiţia românească de la poarta maramureşeană din Viena

Consiliul Judeţean Maramureş reia, în perioada 10-12 mai 2019, tradiţia celebrării sentimentelor patriotice şi cinstirea obiceiurilor maramureşene la poarta maramureşeană amplasată în parcul Laaer Vald, din Viena. O delegaţie condusă de vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Ioan Dăncuș alături de consilieri județeni, primari și reprezentanți ai aparatului de specialitate, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” va fi prezentă în Viena, pentru a se întâlni cu oficialităţile vieneze, cu comunitatea românească din zonă. În prima zi, delegația oficială se va întâlni cu oficiali vienezi şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Viena. Ramona Miletic, consilier local, va fi reprezentantul diasporei care va mijloci derularea cu succes a evenimentelor propuse a fi organizate în această perioadă.
“Reluăm o acțiune începută de predecesorii noștri, care a fost întreruptă. În acest sens, în contextul Zilei Europei și a deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, considerăm că este un mod benefic de a promova județul, dar și de a întări relațiile pe care administrația județeană le dezvoltă cu autoritățile din Viena. Ne dorim să reabilităm poarta maramureșeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe administrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din diaspora. Alături de delegația maramureșeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tradiționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”, a declarat Doru Ioan Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Turiştii şi românii din comunitatea vieneză sunt invitaţi duminică, 12 mai 2019, să participe cu mic cu mare la toate acțiunile din program. Evenimentul începe la ora 9.30, cu Sfințirea Porții maramureșene de la Viena (situată în parcul Laaer Wald, Bohmischer Prater), urmând discursurile oficialităților prezente. De la 10.30 are loc Liturghia creștinească din Biserica Ortodoxă românească din Viena, preot paroh Dura (locația – Simmeringer Hauptstraße 161, 1110 Wien, Austria). În intervalul 12.30 – 16.00 a fost stabilită celebrarea “Porții maramureșene de la Viena“ (locație: esplanada din fața bisericii), dar și programul artistic susținut de Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, urmat de degustări de produse tradiționale și întâlnirea cu românii din diaspora. De la ora 15.00 la 16.00 va fi o intervenție în direct la TVR Cluj, în cadrul unor emisiuni de tip talk-show, care conține rubrici de interes din domeniul cultural, politic, științific la Biserica Ortodoxă din Viena, Simmeringer Hauptstraße 161, 1110 Wien, Austria. Poarta maramureșeană a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anual a românilor din Austria, în preajma Zilei Europei.

Comments are closed.