Şi morţii pot ajuta mediul! Într-un stat american vor fi transformaţi în compost
Atunci când o persoană moare, în majoritatea ţărilor şi culturilor, există două opţiuni pentru rămăşiţele acesteia: înhumarea sau incinerarea.
O companie din SUA vrea să ofere o alternativă unică la ritualurile funerare tradiţionale: transformarea în compost.
Recompose, ale cărei operaţiuni sunt programate să înceapă în 2021, în Seattle Washington), va fi prima instalaţie de compost care va transforma uşor rămăşiţele umane în sol, într-un proces denumit „recompoziţie” sau „degradare organică naturală”,, potrivit Science Alert.
Fondată de Katrina Spade, compania există de câţiva ani, dar serviciile ei intră în legalitate după ce Washingtonul a luat o decizie istorică prin care va deveni primul stat din SUA care permite compostul uman.
Legea va intra în vigoare în mai 2020, dând startul „revoluţiei îngrijirii morţilor”, după cum a catalogat-o Katrina Spade, prin care trupurile persoanelor decedate vor fi transformate în sol în tuburile hexagonale reutilizabile, denumite „vase de recompunere”.
Procesul va fi făcut pornind de la principiile înmormântărilor „verzi” sau naturale, dar va avea loc în vasele reutilizabile.
Trupurile vor fi acoperite cu aşchii din lemn şi aer, asigurând condiţiile de mediu benefice pentru apariţia în mod natural a microbilor şi bacteriilor benefice descompunerii.
Pe parcursul a 30 de zile, trupul va fi transformat complet, creând solul care poate fi folosit pentru a creşte o nouă viaţă.
Odată ce procesul de creare a compostului este complet, familia şi prietenii sunt încurajaţi să ia o parte sau chiar tot solul astfel creat (care însumează câteva roabe), pentru a-l folosi în propriile grădini, urmând ca restul să fie folosit în scopuri de conservare.
Potrivit Katrinei Spade, scopul companiei sale este de a oferi o soluţie de trecere în nefiinţă prietenoasă cu mediul, în locul înmormântării trupurilor îmbălsămate în sicrie din lemn sau arderea rămăşiţelor într-un crematoriu care produce emisii de dioxid de carbon.
Acest procedeu costă 5.500 de dolari şi ar însemna o economie de o tonă de CO2, datorită sechestrării carbonului ca urmare a diferitelor etape care au loc în timpul procesului de degradare organică.
https://www.descopera.ro/dnews/18661235-mortii-ar-putea-deveni-compost-din-2021-in-sua