Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Religia joacă un rol important în diferența dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților

Datele indică faptul că în zonele religioase, femeile câștigă, în medie, cu 26% mai puțin față de bărbați în zonele religioase.
O nouă analiză arată că decalajul salarial este cu 8 puncte procentuale mai mare în cele cinci state cele mai religioase decât în cele mai seculare cinci, femeile făcând cu 18% mai puțin decât bărbații din statele cele mai puțin religioase și cu 26% mai puțin în cele mai religioase. Mai mult decât atât, decalajul de gen se estimează că va dispărea în 28 de ani în cele mai seculare state, în comparație cu 109 ani în țările cele mai religioase, notează Live Science.
„Dacă se află într-o comunitate religioasă, copiii noștri nu vor cunoaște o lume în care sunt plătiți în mod echitabil”, a declarat Traci Sitzmann, profesor asociat de management la Universitatea din Colorado, Denver.

Relația dintre religie și piața muncii

Folosind date din 140 de țări, echipa de cercetare a comparat probabilitatea ca cetățenii să răspundă „da” la întrebarea „Este religia importantă în viața ta de zi cu zi?” având în vedere diferența salarială de gen în aceste țări începând cu 2013, cele mai recente date disponibile la nivel mondial. Au găsit o asociere destul de clară: cu cât o țară este mai religioasă, cu atât este mai mare decalajul salarial. În țările în care mai mult de 95% sau mai multe persoane au spus că religia este importantă în viața lor de zi cu zi, cum ar fi Pakistanul și Filipine, femeile câștigă aproximativ 46% din ceea ce câștigă bărbații.

În țările în care mai puțin de 20% dintre oameni au spus că religia este importantă pentru ei în viața de zi cu zi, cum ar fi Suedia și Estonia, femeile au avut în medie aproximativ 75% din salariile bărbaților. Statele Unite aveau o religiozitate moderată, iar femeile din SUA câștigau 66 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați, explică Sitzmann.

Efectul a fost valabil pentru toate religiile majore ale lumii, explică dr. Sitzmann. Nu conta dacă majoritatea credincioșilor dintr-o țară erau evrei, creștini, musulmani, budiști, hinduși sau adepți ai unei alte religii populare. Decalajul salarial a fost și mai mare în țările în care religia a jucat un rol major în viața de zi cu zi.

Ce stă la baza acestui fenomen?

Echipa condusă de către dr. Sitzmann a găsit trei motive pentru această diferență de salarii între regiunile seculare și religioase. Cu cât o țară sau un stat este mai religios, cu atât societatea diferențiază rolurile bărbaților și femeilor. Cu alte cuvinte, se așteaptă ca femeile din mai multe societăți religioase să pună familia pe primul loc.

Cercetătorii au măsurat acest lucru examinând câți copii au femeile, câte femei lucrează, accesul la avort și politici de muncă prietenoase cu familia. În mai multe societăți religioase, femeile au mai mulți copii, participă mai puțin la forța de muncă, au mai puțin acces atât la avort, cât și la politici care ajută la echilibrarea muncii cu familia.

Cercetătorii au descoperit că societățile religioase sunt, de asemenea, mai susceptibile să obiectiveze femeile. Au măsurat acest lucru uitându-se la Google Trends pentru diferite regiuni pentru termenii de căutare „pornografie” și „viol”. Ambele au fost corelate cu religiozitatea și ambele au fost corelate cu diferența de salarizare între sexe.

https://www.descopera.ro/dnews/19563133-religia-joaca-un-rol-important-in-diferenta-dintre-salariile-femeilor-si-cele-ale-barbatilor

Comments are closed.