Zeci de figurine din teracotă care înfățișează zei și muritori antici, descoperite în Turcia
Arheologii au descoperit zeci de figurine din teracotă care sunt vechi de peste 2.000 de ani, inclusiv unele care înfățișează zei, zeițe, bărbați, femei, cavalerie și animale.
Unele dintre figurine încă mai aveau vopsea pe suprafața lor și unele inscripții, iar toate au scos la iveală detalii despre viața din orașul antic Myra, care este acum Demre din Turcia zilelor noastre.
Colecția de figurine „ne oferă detalii bogate despre ce a existat în misteriosul oraș Myra în primul și al doilea secol î.Hr.”, a spus Nevzat Çevik, profesor de arheologie la Universitatea Akdeniz din Turcia.
Myra este „unul dintre cele mai importante așezări antice din Licia”, o regiune maritimă importantă situată la Marea Mediterană.
Cândva unul dintre cele mai mari porturi ale Mediteranei antice
Portul din Myra era cândva unul dintre cele mai mari porturi ale Mediteranei antice. De asemenea, orașul este vestit pentru mormintele săpate în stâncă, biserica Sf. Nicolae, care era episcopul orașului în al IV-lea secol, precum și teatrul din perioada romană care putea găzdui 11.000 de oameni.
Çevik și echipa sa desfășurau lucrări de excavare la acest teatru între iunie și octombrie 2020 atunci când au dezgropat un al doilea teatru mai mic situat sub rămășițele romane. Structura mai veche datează din perioada elenistică, din 323 î.Hr. atunci când Alexandru cel Mare a murit, până la începutul Imperiului Roman din 30 î.Hr.
Arheologii se așteptau să găsească teatru elenistic, însă figurinele din teracotă împrăștiate în teatru „au fost o mare surpriză”, a spus Çevik.
O varietate de obiecte din ceramică, bronz, plumb și argint
Figurinele vechi de 2.200 de ani includ bărbați și femei muritori precum și personaje divine precum Artemis, Heracle, Afrodita, Leto și Apolo. De asemenea, figurinele mai arătă o femeie și un copil, un băiat cu fructe, un călăreț și o femeie cu un vas grecesc antic pentru apă, potrivit Live Science.
Datorită acestei „coexistențe colective” a figurinelor și a faptului că această colecție include personaje divine, cercetătorii cred că figurinele ar fi fost aduse dintr-o zonă de venerare și aruncate aici. Colecția oferă „indicii importante despre perioada elenistică din Myra și Licia”, a mai precizat Çevik.
Arheologii au mai descoperit și o varietate de obiecte din ceramică, bronz, plumb și argint în jurul figurinelor din teracotă. Aceștia vor continua excavările la sit anul acesta. Între timp, echipa lucrează din greu pentru repararea, asamblarea și conservarea sutelor de obiecte.