Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un episcop influent din secolul XVII, înmormântat alături de un fetus. Arheologii au găsit în sfârșit explicația

Episcopul de Lund Peder Pedersen Winstrup, al Bisericilor din Suedia și Danemarca, a murit în 1679. Fiind un personaj important și respectat, corpul său a fost mumificat și înmormântat în cripta familiei din Catedrala Lund.
În afara faptului că rămășițele au fost excepțional de bine păstrate, nimic nu a părut neobișnuit în cazul morții sau înmormântării episcopului. Însă, în 2012, atunci când a fost decisă mutarea sicriului episcopului, oamenii de știință au avut ocazia să studieze rămășițele. Astfel, cercetătorii au descoperit micul corp al unui fetus, născut mort la cinci sau șase luni de sarcină, înfășurat și îndesat între picioarele episcopului.
Descoperirea unui fetus sau a unui prunc alături de rămășițele unei femei nu este neobișnuită în lumea arheologiei. Însă în sicriul unui episcop? Un episcop influent care a murit la onorabila vârstă de 74 de ani? Și nu doar așezat, dar ascuns în căptușeala sicriului? Acesta era un mister pe care arheologii trebuiau să îl descifreze.

„Nu era neobișnuit ca pruncii să fie așezați în sicrie alături de adulți”

„Nu era neobișnuit ca pruncii să fie așezați în sicrie alături de adulți. Fetusul ar fi fost așezat în sicriu după înmormântare. Totuși, așezarea unui fetus în sicriul unui episcop este ceva nemaiîntâlnit. Ne-am întrebat dacă ar fi existat o relație între copil și episcop”, a declarat Torbjörn Ahlström, arheolog la Universitatea Lund din Suedia.

Cercetătorii au colectat mostre de la ambele seturi de rămășițe și au desfășurat secvențieri genetice complete ale mostrelor de ADN.

Astfel, arheologii au aflat răspunsul. În jur de 25% din gene s-au potrivit. Asta a indicat o relație secundară între cei doi, ca cea dintre un unchi și nepot, frați vitregi, verișori sau bunic și nepot (mult mai posibil având în vedere vârstele rămășițelor).

Tatăl copilului era fiul episcopului Winstrup

Apoi, arheologii au concluzionat că tatăl copilului era fiul lui Winstrup. Din prima căsătorie, episcopul a avut un fiu care a ajuns până la maturitate, numit de asemenea Peder Pedersen Winstrup.

„Pare probabil că rudele ar fi avut acces la criptă, acolo unde sicriele erau depozitate, iar astfel au reușit să așeze fetusul în unul dintre sicrie, în cazul de față cel al episcopului Peder Winstrup”, au spus oamenii de știință, scrie Science Alert.

Poate că cineva a dorit să se asigure că pruncul, care nu putut să se bucure de o viață plină, era măcar alături de familie în lumea de apoi. Explicația este plauzibilă.

https://www.descopera.ro/istorie/19696253-un-episcop-influent-din-secolul-xvii-inmormantat-alaturi-de-un-fetus-arheologii-au-gasit-in-sfarsit-explicatia

Comments are closed.