Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc a făcut o modificare istorică în legea Bisericii Catolice

Papa Francisc a emis marţi cea mai extinsă revizuire a legii Bisericii Catolice din ultimele patru decenii, insistând ca episcopii să ia măsuri împotriva clericilor care abuzează minori şi adulţi vulnerabili, comit fraude sau încearcă să manipuleze femei, informează Reuters.
Revizuirea, care este în lucru din 2009, implică toată secţiunea şase din Codul de drept canonic al Bisericii, un cod de şapte cărţi de aproximativ 1.750 de articole. Acesta a înlocuit codul aprobat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1983 şi va intra în vigoare pe 8 decembrie.
Secţiunea revizuită, care implică aproximativ 90 de articole referitoare la infracţiuni şi pedepse, încorporează multe modificări aduse legii Bisericii de Francisc şi de predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Introduce noi categorii şi un limbaj mai clar, mai specific, în încercarea de a oferi episcopilor mai puţin spaţiu de mişcare.

Într-un document separat, Papa le-a reamintit episcopilor că sunt responsabili de respectarea legii.

Reducerea cazurilor de pedeapsă aplicată de autorități

Unul dintre obiectivele revizuirilor, a spus Francisc, a fost „reducerea numărului de cazuri în care impunerea unei pedepse a fost lăsată la latitudinea autorităţilor”.
Arhiepiscopul Filippo Iannone, şeful departamentului din Vatican care a supravegheat proiectul, a spus că a existat „un climat de slăbiciune excesivă în interpretarea dreptului penal”, unde unii episcopi pun uneori mila în faţa justiţiei.

Abuzul sexual asupra minorilor a fost pus sub o nouă secţiune intitulată „Infracţiuni împotriva vieţii umane, demnitate şi libertate”, comparativ cu vagul „Crime împotriva obligaţiilor speciale”.

Noua secţiune a fost extinsă pentru a include infracţiuni precum construirea unei relaţii apropiate cu minori sau cu adulţi vulnerabili pentru abuz sexual şi pornografie infantilă.

De asemenea, secţiunea include scoaterea din drepturi a clericilor care folosesc „ameninţări sau abuzuri de autoritate”, pentru a forţa pe cineva să aibă relaţii sexuale.

Pedepse pentru abuz sexual asupra minorilor şi adulţilor

Anul trecut, un raport intern a constatat că fostul cardinal Theodore McCarrick a abuzat de autoritatea sa şi i-a obligat pe seminarişti să întreţină relaţii sexuale cu el. Acesta a fost scos din drepturi în 2019 sub acuzaţia de abuz sexual asupra minorilor şi adulţilor.

Conform noului cod, citat de Mediafax, persoanele laice aflate în funcţii de responsabilitate în Biserică şi găsite vinovate de abuzuri sexuale asupra minorilor sau adulţilor vulnerabili pot fi pedepsite atât de Biserică, cât şi de autorităţile civile.

În timp ce Biserica a interzis în mod istoric hirotonirea femeilor şi interdicţia a fost reafirmată de Papă, codul din 1983 menţionează într-o singură secţiune că hirotonia preoţească este rezervată „unui bărbat botezat”.

Codul revizuit avertizează în mod specific că atât persoana care încearcă să confere hirotonie unei femei, cât şi femeia însăşi, suferă excomunicarea automată.

Reflectând seria de scandaluri financiare care au lovit Biserica în ultimele decenii, alte noi prevederi intrate în cod includ mai multe detalii despre infracţiuni economice, cum ar fi delapidarea fondurilor sau proprietăţilor Bisericii ori neglijenţă gravă în administrarea lor.

https://www.descopera.ro/dnews/19737826-papa-francisc-a-facut-o-modificare-istorica-in-legea-bisericii-catolice

Comments are closed.