Reziliență în fața pandemiei, prin comunicare, compasiune și înțelepciune practică (I)
Pandemia de Covid-19 a afectat și a schimbat profund viața oamenilor din toată lumea, toți fiind obligați, aproape peste noapte, să se adapteze la un nou stil de viață, caracterizat de îngrijorare, suferință, restricții, știri alarmante și dezinformare. Mulți s-au confruntat cu sentimente de descurajare sau iritabilitate crescută, precum și cu alte efecte secundare. Iar când o formă gravă a bolii i-a imobilizat pe un pat de terapie intensivă sau le-a smuls din brațe pe cineva apropiat, fiecare zi de viață a devenit o luptă continuă cu sechele fizice, afective și emoționale.
Cum se poate face față acestor împrejurări dificile? Mai mulți Martori ai lui Iehova din județul Maramureș au fost intervievați în legătură cu acest subiect, iar într-o serie de patru articole vom prezenta o parte dintre relatările lor și dintre factorii care îi ajută să facă față acestei perioade, nutrind speranța că aceste informații le vor fi de folos și altor maramureșeni.
Precizăm că, din respect față de viață și de cerințele autorităților, încă din martie 2020, lăcașurile de cult ale Martorilor lui Iehova nu au mai fost folosite pentru întruniri religioase, care au fost mutate online. Această măsură va rămâne valabilă până când riscul de contaminare va fi eliminat sau va fi redus la un nivel neglijabil. Schimbarea a pretins o puternică disponibilitate de adaptare, în special din partea celor în vârstă sau a celor mai puțin familiarizați cu tehnologia modernă. Iată ce au spus în acest sens unii dintre cei intervievați.
Adaptarea la mediul online
Moldovan Sandu (59 de ani), Baia Mare: „Când am fost anunțat că nu vom mai face întruniri la [lăcașul de cult], m-am întrebat: «Dar ce vom face? Cum vom comunica unii cu alții? Cum vom păstra unitatea? Avem nevoie de socializare!» Nu după mult timp, am fost instruiți cum să folosim aplicația Zoom, iar încetul cu încetul am început să socializăm unii cu alții, aflând că toți sunt bine și că toți participă la întruniri, am văzut bucuria pe fețele [colaboratorilor mei], ceea ce m-a liniștit și chiar mi-am făcut propriul cont pe Zoom, unde pot invita pe orice familie din [comunitate] și pot spune că ne putem vizita unii pe alții prin aplicația Zoom, așa că deși suntem în pandemie, noi suntem în unitate și putem colabora din plin cu toții”.
Valentina Sandu (57 de ani), Baia Mare: „Dacă înainte de pandemie consideram tehnologia o pierdere de timp, acum înțeleg că este o necesitate. Nu știam nimic despre aplicațiile WhatsApp sau Zoom, despre ID-uri, parole și așa mai departe”.
Miculescu Iulia Lorena (41 de ani), Șomcuta Mare: „M-am adaptat repede la [întrunirile] online. Am încercat să mă concentrez la aspectele pozitive…”
Fazekas Ramona (37 de ani), Dăneștii Chioarului: „După ce am văzut că situația se înrăutățește în ce privește pandemia, am înțeles că decizia de a ne întruni online este în favoarea noastră, deoarece în primul rând ne-am protejat pe noi înșine și nu am răspândit mai departe boala. Totodată am observat că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Ne bucurăm că noi continuăm să respectăm ce spun autoritățile. Nu numai că ne-am protejat pe noi, ci și pe alții”.
Vârstnicii, pandemia și aplicația Zoom
Butean Ana (77 de ani), Dăneștii Chioarului: „«Intră pe Zoom, [scrie] ID, atinge scrisul albastru; apasă OK; apasă pe video, apoi audio.» Am primit toate aceste instrucțiuni de la o [colaboratoare] tânără …, care a dat dovadă de o îndelungă răbdare, spunându-mi de sute de ori aceleaşi lucruri, pentru că ce îmi spunea azi, mâine uitam”.
Sabadâș Vasile (96 de ani), Baia Mare: „La început am cerut ajutor [colaboratorilor mei] pentru a învăța pașii conectării pe Zoom. Memoria mea fiind slabă, mi-am notat pe hârtie acești pași”.
Indre Maria (82 de ani), Baia Mare: „Înainte de pandemie nu prea știam să folosesc internetul și nici să lucrez cu un telefon performant. Sunt recunoscătoare că [cei din jur] au avut răbdare cu mine și mi-au explicat de mai multe ori ce trebuie să fac pentru a mă conecta pe Zoom la întruniri. În special tinerii … m-au ajutat să-mi notez pașii pe care trebuie să îi parcurg atunci când doresc să mă conectez pe Zoom”.
Fam. Vasilică Costel (60 de ani) și Carmen (55 de ani), Baia Mare: „Folosirea tehnologiei în vederea asistării la întruniri ne-a fost mult ușurată de faptul că încă de la lansarea site-ului jw.org noi am folosit aplicația JW Library pe tablete și telefon. Astfel, am simțit că Iehova [Dumnezeu] ne-a pregătit din timp pentru aceste zile dificile”.
Concluzie
Psihologul Nicoleta Albert a declarat într-un interviu referitor la efectele pandemiei asupra elevilor că „trăim într-o lume în care adaptabilitatea este cuvântul cheie”. Dacă acest lucru este adevărat în cazul elevilor, așa cum am văzut mai sus, adaptabilitatea este un cuvânt-cheie și pentru cei în vârstă sau pentru cei care sunt mai puțin obișnuiți cu tehnologiile moderne de comunicare. Dar sprijinul răbdător și constant oferit de familie, rude, prieteni și de o comunitate grijulie este un factor extrem de valoros în vederea adaptării la viața în pandemie. (Va urma.)