Reziliență în fața pandemiei, prin comunicare, compasiune și înțelepciune practică (IV)
Peste tot în lume, autoritățile, instituțiile și diverse organisme de specialitate au publicat o mulțime de sfaturi practice cu privire la modul în care oamenii pot face față provocărilor cauzate de pandemia de Covid-19. Multe dintre articolele respective conțin relatările unor oameni care au trecut prin situații grele și învățămintele pe care le-au tras aceștia din cele trăite. În ultimul episod al acestui articol vom reda declarațiile unora dintre maramureșenii care sunt Martori ai lui Iehova cu privire la efectul benefic pe care l-a avut asupra lor în această perioadă înțelepciunea practică din Biblie.
Nu te îngrijora peste măsură
Miculescu Iulia Lorena (41 de ani), Șomcuta Mare: „Aș menționa în primul rând principiul din Matei, capitolul 6, versetul 27, unde se spune: «De aceea, nu vă îngrijorați niciodată pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine va avea îngrijorările ei. Ajunge fiecărei zile necazul ei». Acest principiu mă ajută să nu mă îngrijorez peste măsură pentru ceea ce s-ar putea întâmpla, ci să-i mulțumesc în fiecare zi lui Iehova pentru că mă ajută să depășesc dificultățile din acea zi”.
Fii prevăzător
Fam. Kozma Ioan (48 de ani) și Mariana (45 de ani), Baia Mare: „În toată această perioadă de pandemie, ne-a ajutat foarte mult să facem față restricțiilor sanitare principiul din Proverbele, capitolul 14, versetul 16: «Înțeleptul este prevăzător, dar cel fără minte este nechibzuit și prea încrezător în sine». Câtă dreptate are acest scriitor biblic inspirat! Chiar dacă ne-am dorit și continuăm să ne dorim să ne întâlnim la sala Regatului sau la sala de congrese la programele noastre de instruire biblică, continuăm să ascultăm de autorități și de Dumnezeul nostru iubitor, Iehova, care ne-a asigurat că dacă suntem «prevăzători», vom fi și «înțelepți»!”.
Ascultă de autorități și respectă restricțiile
Pop Daniel (50 de ani), Dăneștii Chioarului: „Proverbele, capitolul 22, versetul 3, [unde se spune: «Cel prevăzător vede pericolul și se ascunde, dar cei fără experiență merg mai departe și suferă consecințele.»] m-a ajutat mult, deoarece m-a făcut conștient că este foarte important să ascult de restricțiile sanitare impuse, acestea fiind doar spre binele meu”.
Pop Daniela (50 de ani), Dăneștii Chioarului: „Principiul din Proverbele, capitolul 14, versetul 15 [unde se spune: «Cel naiv crede orice cuvânt, dar cel prevăzător ia seama la pașii săi.»] m-a ajutat mult, deoarece am putut observa cât de greșit ar fi fost să cred suspiciunile altora cu privire la pandemie și la restricții … acest verset m-a ajutat să văd restricțiile ca pe o necesitate”.
Pop Dănuț (17 ani), Dăneștii Chioarului: „Pe mine m-a ajutat mult Proverbele, capitolul 1, versetul 33 [unde se spune: «Dar cel ce mă ascultă va locui în siguranță și frica de nenorocire nu-l va tulbura.»], deoarece aici primim asigurarea că dacă vom asculta, vom trăi în siguranță. Acest verset mi-a amintit cât de importantă este ascultarea și că aceasta este spre binele meu”.
Remețian Luca (16 ani), Mireșu Mare: „Din Romani, capitolul, 13, versetul 1 [unde se spune: „Orice om să fie supus autorităților superioare, căci nu există autoritate decât de la Dumnezeu, iar autoritățile existente au fost așezate în pozițiile lor relative de Dumnezeu.”] înțeleg că autoritățile au fost lăsate de Dumnezeu spre folosul nostru. Astfel, susținând măsurile de siguranță instituite de autorități, îmi demonstrez supunerea față de Dumnezeu și reușesc să mă protejez pe mine, familia mea și cei apropiați”.
Roagă-te cu regularitate
Mezei Rozalia, Baia Mare: „[M-a ajutat] principiul din Filipeni, capitolul 4, versetele 6 și 7, unde se spune să îi facem de cunoscut lui Dumnezeu cererile noastre, iar pacea sa ne va păzi mintea și inima, ca să nu fim peste măsură de îngrijorați, mai ales cu privire la lucrurile al căror control nu îl deținem”.
Încrede-te în Dumnezeu
Fam. Poienar, Baia Mare: „Pe noi ne-au ajutat următoarele principii biblice: Isaia, capitolul 30, versetul 15, [unde se spune: «Dacă vă păstrați calmul și aveți încredere, veți fi puternici»] și Proverbele, capitolul 3, versetele 5 și 6 [unde se spune: «Încrede-te în Iehova din toată inima ta și nu te bizui pe priceperea ta. Ține seama de el în toate căile tale, și el îți va netezi cărările»].”
Miculescu Iulia Lorena (41 de ani), Șomcuta Mare: „Principiul din Matei, capitolul 6, versetul 27, [unde se spune: «De aceea, nu vă îngrijorați niciodată pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine va avea îngrijorările ei. Ajunge fiecărei zile necazul ei»], … mă ajută să nu mă îngrijorez peste măsură pentru ceea ce s-ar putea întâmpla, ci să-i mulțumesc în fiecare zi lui [Dumnezeu] pentru că mă ajută să depășesc dificultățile din acea zi”.
Concluzie
Într-un articol publicat pe site-ul Psychology Today, Wendy L. Patrick, doctor în drept, a sintetizat foarte simplu importanța convingerilor religioase puternice în fața adversităților, spunând: „Credința e cea care te susține, când nimic altceva nu o mai poate face”.
Fără nicio îndoială, declarațiile de mai sus confirmă veridicitatea acestei observații. Ceea ce îi ajută cel mai mult pe Martorii lui Iehova în această perioadă dificilă este credința în promisiunile Bibliei, rezumate foarte bine în prima parte a rugăciunii cunoscute ca Tatăl Nostru: „Să vină Regatul tău. Să se facă voința ta, precum în cer, așa și pe pământ”. (Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele 9 la 13.) Învățându-i pe oameni să se roage în acest fel, Isus Cristos le-a dat asigurarea că în viitor voința lui Dumnezeu va fi înfăptuită „precum în cer, așa și pe pământ”. Printre altele, acest lucru va însemna împlinirea profeției din ultima carte a Bibliei, Revelația (sau Apocalipsa), capitolul 21, versetul 4, unde se spune: „[Dumnezeu] va șterge orice lacrimă din ochii lor și moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut”. Iar apostolul Pavel a spus în Scrisoarea către Evrei, capitolul 6, versetul 19, că „această speranță pe care o avem este ca o ancoră pentru suflet, sigură și de neclintit”. (Finalul articolului.)
Reziliență în fața pandemiei, prin comunicare, compasiune și înțelepciune practică (I)
Reziliență în fața pandemiei, prin comunicare, compasiune și înțelepciune practică (II)
Reziliență în fața pandemiei, prin comunicare, compasiune și înțelepciune practică (III)