Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sf. Patrick, personajul legendar care a adus creștinismul în Irlanda

Ziua Sfântului Patrick este o sărbătoare celebrată la data de 17 martie, cel mai mult în Statele Unite ale Americii și Regatul Unit.
A început ca o sărbătoare religioasă, în onoarea Sfântului Patrick (patron al Irlandei), între timp devenind o celebrare a culturii irlandeze.
Sfântul Patrick s-a născut la sfârșitul anilor 300 într-o familie romanizată, atunci când Marea Britanie încă făcea parte din Imperiul Roman. Sf. Patrick a fost răpit la vârsta de 16 ani și dus în Irlanda ca sclav. Deși Patrick a reușit în cele din urmă să fugă, după șase ani, acesta a ales să se întoarcă în Irlanda în jurul anului 432 pentru că a dorit să convertească poporul irlandez la creștinism. Mai târziu, Patrick a ajuns chiar episcop în Irlanda. De asemenea, Sf. Patrick a pus bazele multor școli și biserici înainte să moară la data de 17 martie 461.

Sf. Patrick, un personaj legendar în Irlanda

Astfel, Sf. Patrick a devenit un personaj legendar în Irlanda, multe legende fiind asociate cu acesta. Oamenii spuneau că acesta a izgonit toți șerpii din Irlanda și a folosit trifoiul, simbol național al țării, pentru a explica conceptul Sfintei Treimi. Totodată, conform legendelor, Sfântul Patrick a reînviat 33 de oameni.

Irlandezii îl celebrau pe Sfântul Patrick cu slujbe religioase și festinuri. Atunci când irlandezii au emigrat, aceștia au adus cu ei tradițiile. Ziua Sfântului Patrick a devenit populară în Statele Unite ale Americii, fiind o modalitate pentru oameni de a-i celebra pe irlandezi și să se distreze.

Prima paradă de Ziua Sfântului Patrick

Prima paradă de Ziua Sfântului Patrick a avut loc la Boston în 1737. Prima paradă de Sf. Patrick de la New York a avut loc în 1762. De atunci, multe alte tradiții au evoluat. Chicago a început să coloreze în verde râul care străbate orașul în 1962. Mulți oameni, fie că sunt sau nu irlandezi, poartă haine verzi sau trifoiul de Ziua Sfântului Patrick (deși albastru a fost culoarea asociată în mod tradițional cu Sf. Patrick), potrivit Britannica.

Mâncărurile tradiționale de Ziua Sf. Patrick sunt carnea de vită și varza, iar băuturile sunt uneori colorate în verde. Unele dintre aceste tradiții au traversat oceanul și au ajuns în Irlanda, însă acestea sunt mai întâlnite în zonele cu mulți turiști.

https://www.descopera.ro/cultura/19810542-sf-patrick-personajul-legendar-care-a-adus-crestinismul-in-irlanda

Comments are closed.