Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ofițeri ruși recurg la tortură și bătăi împotriva unor Martori ai lui Iehova și a soțiilor lor

În data de luni, 4 octombrie 2021, la ora 6 dimineața, ofițeri înarmați ai trupelor speciale OMON au torturat un Martor al lui Iehova și i-au brutalizat pe soția acestuia și pe un alt cuplu în timpul unor percheziții care au avut loc la locuințele mai multor Martori.

Trupele OMON, unități speciale ale Gărzii Naționale a Rusiei[1]

La ora 6 dimineața, ofițerii trupelor OMON au pătruns în casa lui Anatoli Razdobarov, de 31 de ani, și a soției sale, Greta. Greta a fost târâtă într-o altă cameră, încătușată cu brațele la spate și brutalizată în repetate rânduri. După 30 de minute, i s-a permis să se îmbrace.
Între timp, Anatoli a fost culcat la pământ, cu mâinile încătușate la spate. A fost lovit în zona capului și a rinichilor. Din acea poziție, ofițerii l-au ridicat de cătușe, sub greutatea corpului său, provocându-i dureri puternice. În timp ce îl băteau, aceștia îi cereau informații pe baza cărora să-i incrimineze pe el și pe alții. Apoi, l-au amenințat că-l vor viola și au încercat să-i introducă o sticlă în anus. Percheziția, interogatoriul și tortura au durat peste opt ore.

În aceeași dimineață, Nikolai Merinov (23 de ani) și soția sa Liliia (27 de ani), un alt cuplu de Martori, au trecut printr-o traumă asemănătoare. Nikolai a fost lovit peste față cu un obiect contondent greu. A căzut la pământ și și-a pierdut cunoștința. Când și-a revenit, un ofițer stătea peste el și îl lovea. Dinții din față i-au fost sparți. Liliia a fost târâtă din pat, fiind doar în lenjeria intimă. Ofițerii au brutalizat-o de repetate ori.

Șirul evenimentelor

În cursul dimineții de 4 octombrie, 100 de ofițeri de poliție au descins la locuințele a 12 Martori ai lui Iehova din Irkutsk (oraș aflat la 5 200 km de Moscova). Unul dintre anchetatori a spus că ordinul, venit direct de la Moscova, prevedea ca trupe OMON, unități specializate în combaterea revoltelor și tulburărilor civile, să aresteze credincioși Martori ai lui Iehova, deși aceștia sunt cunoscuți în toată lumea ca cetățeni pașnici, care respectă autoritățile și se supun legilor statelor în care trăiesc.

În zilele ce au urmat perchezițiilor (5 și 6 octombrie 2021), Tribunalul Irkutsk i-a plasat în arest preventiv pentru două luni pe Iaroslav Kalin, de 52 de ani, pe Mihail Moiș, de 34 de ani și pe Aleksei Solnechni, de 45 de ani. De asemenea, au fost plasați în arest preventiv pentru două luni Sergei Kosteev, de 61 de ani, Nikolai Martinov, de 63 de ani, și Andrei Tolmachev, de 46 de ani. Sergei Vasiliev, de 46 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu.

 

Tribunalul Irkutsk

Fostul ambasador britanic în Rusia (1995-2000), Sir Andrew Wood[2], a declarat: „Aceste situații revoltătoare sunt o rușine pentru Rusia, un semnal al degradării morale tot mai adânci a regimului ei. «Marile Puteri» nu-și torturează cetățenii. Nu există vreun temei convingător să-i acuzi pe Martorii lui Iehova că ar fi o organizație extremistă. Și ei nu sunt singurii. Agențiile rusești de păstrare a ordinii îi tratează cu sadism pe cei închiși. De exemplu, în raportul din septembrie 2021 al Human Rights in Mental Health, intitulat The Return of Political Abuse of Psychiatry in Russia, este inclus cazul lui Iuri Savaliev, un Martor al lui Iehova respectat, care a fost închis în 2018 și care, recent, a fost transferat la Institutul Medical Corecțional nr. 1 din Barnaul. Conform acestui raport, dl. Savaliev a fost tratat, obligatoriu, cu droguri psihotrope”.  

Jarrod Lopes, purtător de cuvânt pentru Martorii lui Iehova, de la Sediul Mondial al cultului, din New York (SUA), declară: „E cutremurător să auzi că ofițeri speciali ai Gărzii Naționale a Rusiei au torturat un om, l-au bătut pe un altul și au brutalizat o femeie doar pentru convingerile lor creștine. Aceasta este o faptă crudă, inumană, plină de lașitate. Din nefericire, nu este pentru prima dată când ofițeri ai Gărzii Naționale a Rusiei sau alte autorități ruse îi brutalizează sau îi maltratează pe Martorii lui Iehova. Astfel de fapte monstruoase au fost raportate și în Chita[3], Surgut[4] și Orenburg[5]. Autoritățile ruse și-au făcut obiceiul de a maltrata până și Martori ai lui Iehova vârstnici și bolnavi, aruncându-i pe nedrept în închisoare, aplicându-le amenzi foarte mari și catalogându-i drept criminali. Martorii lui Iehova nu-și doresc decât să se închine liberi în țara lor, asemenea celor din peste alte 200 de țări și teritorii din lume”.

Rachel Denber[6], director adjunct al Human Rights Watch’s Europe și al diviziei pentru Asia Centrală, afirmă: „Autoritățile trebuie să investigheze aceste acuzații serioase și tulburătoare de abuz. Ele trebuie să înceteze imediat perchezițiile, arestările și condamnările penale ale Martorilor lui Iehova, pe care îi acuză fără niciun temei de «extremism»”.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul Jehovah’s Witnesses in Russia (jw-russia.org) sau Redacția de știri | Știri JW | Știri JW pe zone | Rusia.

 


Comments are closed.