Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Martorii lui Iehova, organizația religioasă care a intrat deseori în conflict cu legea

Adepții organizației religioase cunoscută drept Martorii lui Iehova încă din 1931 erau numiți inițial „russeliți”, după fondatorul lor, Charles Taze Russell.
De asemenea, organizația a mai fost cunoscută drept Asociația Biblică Internațională a Studenților. Credința centrală a grupului este că Biblia, atunci când interpretată literal, poate fi folosită pentru a prezice planul de salvare a lui Dumnezeu cu precizie. Martorii lui Iehova cred că sfârșitul lumii este aproape și va avea loc „o mare bătălie de Armaghedon” între forțele lui Dumnezeu și Satana, iar în acest conflict Dumnezeu va fi învingător și va crea un paradis pământean pentru toți credincioșii.
Russell, născut în Pittsburgh, a respins valorile creștine pentru că nu putea accepta conflictul de idei între damnare eternă și un Dumnezeu milos. Astfel, Russel a organizat cursuri de religie în 1871, iar în 1879 acesta a început să publice revista Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence, cunoscută acum drept The Watchtower. Atunci când Russel a murit în 1916, acesta a fost urmat ca lider al organizației de către Joseph Franklin Rutherford.

În ce cred Martorii lui Iehova?

Rutherford a renunțat la unele dintre ideile lui Russel și a publicat multe cărți. Grupul a devenit foarte centralizat, Rutherford gestionând toate activitățile de la sediul său din Brooklyn, New York. În timpul adunării anuale a societății din 1931, acesta a anunțat noul nume al organizației, Martorii lui Iehova. Rutherford a fost urmat la conducere de Nathan H. Knorr (care a condus între 1942 și 1977). În 1977, directorii l-au ales pe Frederick W. Franz drept al patrulea președinte, deși, în același timp, conducerea a fost transferată la un consiliu numit Corpul de Guvernare.

Martorii lui Iehova au credințe care diferă semnificativ de cele din cultele creștine tradiționale. Martorii lui Iehova cred într-un Dumnezeu, Iehova, care l-a trimis pe Iisus pe Pământ pentru ca omenirea să obțină viață veșnică. Divinitatea lui Iisus este negată, la fel și existența Duhului Sfânt ca persoană separată a Trinității, scrie Britannica.

Martorii lui Iehova pun accent pe începutul invizibil al Împărăției lui Dumnezeu pe Pământ, conflictul final al Armaghedonului, Judecata de Apoi și reconstituirea Pământului ca paradis doar pentru credincioși. Acest accent pus pe împărăția lui Dumnezeu ca realitate primară îi determină pe Martori lui Iehova să se desprindă de toate societățile civile.

Martorii lui Iehova refuză să participe în societatea civilă

Astfel, Martorii lui Iehova refuză să voteze, să candideze pentru funcții publice, să activeze în forțele armate sau să participe la orice exerciții patriotice. Această poziție i-a adus frecvent în conflict cu guvernele din multe țări.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mii de Martori ai lui Iehova au fost închiși în lagărele de concentrare naziste, aceștia fiind și acum persecutați în unele țări din Europa de Est. În Statele Unite ale Americii, Martorii lui Iehova au respins legea de mai multe ori. Aceștia au câștigat victorii semnificative în domeniile libertății religioase și libertății de exprimare la Curtea Supremă.

La începutul secolului XXI, Martorii lui Iehova aveau aproximativ opt milioane de membri în lume și activau în peste 200 de țări și teritorii. De-a lungul anilor, organizația a distribuit miliarde de exemplare ale publicației The Watchtower, în peste 700 de limbi.

https://www.descopera.ro/cultura/19845627-martorii-lui-iehova-organizatia-religioasa-care-a-intrat-deseori-in-conflict-cu-legea

Comments are closed.