Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cinci morminte egiptene antice, uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara

Arheologii egipteni au descoperit cinci morminte bine conservate și decorate în culori, datând de acum aproximativ 4.200 de ani, care au fost săpate lângă o piramidă din Saqqara.
Potrivit unui comunicat al Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, mormintele au inscripții hieroglifice care oferă informații despre persoanele care au fost înmormântate acolo, precum și picturi murale care înfățișează o varietate de imagini, inclusiv oameni, borcane, mâncare, modele geometrice colorate și ceea ce pare a fi o insectă înaripată.
Mormintele datează din timpul celei de-a șasea dinastii (aproximativ 2323 – 2150 î.Hr.) sau din perioada următoare, cunoscută sub numele de Prima perioadă intermediară (2150-2030 î.Hr.).
În timpul celei de-a șasea dinastii, Egiptul antic era încă unit, dar suferea de secetă, care amenința stabilitatea țării.

Hieroglifele oferă informații despre cei înmormântați

Egiptul a intrat apoi în criză în timpul Primei Perioade Intermediare, când guvernul central s-a prăbușit, iar țara s-a divizat și a fost guvernată de mai mulți conducători locali.

Descoperirea acestor morminte se adaugă la istoria bogată a Saqqara, o necropolă care a fost folosită de-a lungul istoriei Egiptului antic și care conține numeroase piramide, inclusiv Piramida în trepte a lui Djoser.

Toate cele cinci morminte au fost descoperite la nord-vest de piramida faraonului Merenre I, care a domnit între 2255 și 2246 î.Hr., în timpul celei de-a șasea dinastii. Având în vedere locația și data mormintelor, este posibil ca unele dintre persoanele îngropate în aceste morminte să fi lucrat pentru Merenre I.

Inscripțiile hieroglifice din sit spun că unul dintre morminte aparține unei persoane pe nume „Iry”, care pare să fi fost un oficial de rang înalt. Iry a fost înmormântat într-un sarcofag mare de calcar, care acum este în bucăți, potrivit declarației. Arheologii sunt în curs de a aduna sarcofagul și orice rămășițe umane, raportează LiveScience.

Mormintele, descoperite în apropiere de piramida faraonului Merenre I

Unul dintre celelalte morminte pare să aparțină soției unui bărbat pe nume „Yaret”, în timp ce un alt mormânt aparține unui bărbat al cărui nume ar putea fi tradus ca „Pepi Nefhany”, care ar fi putut fi un preot de rang înalt. O inscripție din mormânt spune că Pepi Nefhany a fost supraveghetor al „casei mari”, ceea ce poate fi o referire la un palat în care locuia faraonul.

Un alt mormânt era pentru o femeie al cărei nume ar putea fi tradus prin „Betty” sau „Petty” – o preoteasă care o slujea pe Hathor, o zeiță asociată cu dragostea și fertilitatea. Al cincilea mormânt era pentru o persoană numită „Hannu”, care a servit ca supraveghetor al palatului regal, se arată în declarație.

Excavațiile și analizele mormintelor sunt în curs de desfășurare. În ultimii ani, la Saqqara au fost făcute numeroase descoperiri, inclusiv peste 100 de mumii frumos conservate găsite în puțuri funerare, precum și descoperirea mormântului unui oficial de rang înalt al lui Ramses al II-lea.

 

https://www.descopera.ro/istorie/19994601-cinci-morminte-egiptene-antice-uimitor-de-bine-conservate-dezgropate-in-saqqara

Comments are closed.