Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

O Biblie în miniatură, descoperită la Biblioteca Centrală din Leeds. Care este povestea sa?

Bibliotecarii de la Biblioteca Centrală din Leeds, Regatul Unit au profitat de perioada de restricții cauzate de pandemie pentru a cataloga și inventaria colecția de cărți rare și colecții speciale, printre care și o Biblie în miniatură.
În cadrul acestui proces, au catalogat mai bine de 3000 de manuscrise uitate, printre care și o Biblie atât de mică încât este nevoie de o lupă pentru a o putea citi. Micul volum are doar 4,8 centimetri lungime și 3,3 lățime, dar cu toate acestea conține atât Vechiul cât și Noul Testament, printate pe 876 de pagini, indică The History Blog.
A fost printată în 1911 ca o replică la Marea Biblie din 1539 – o alegere atât de ironică încât mai mult ca sigur a fost voită. Acest lucru se datorează faptului că Biblia a fost printată în 1539 la ordinul lui Thomas Cromwell care a emis o directivă ca toate bisericile să pună un exemplar al „celui mai mare volum în limba engleză” în locuri accesibile, astfel încât toți enoriașii să o poată citi. Aceste Biblii aveau să fie legate cu lanțuri de pupitre și amvon pentru a le ține în siguranță, lucru care i-a adus acestei Biblii denumirea de „Biblia Înlănțuită”.

Biblia Înlănțuită

Atunci când a fost printată, micuța carte a fost considerată a fi cea mai mică Biblie din lume, lucru care probabil că nu era adevărat, însă era în circulație.

Rhian Isaac, bibliotecar senior și specialist în carte veche la Biblioteca din Leeds, este de părere că originile acesteia sunt un mister, de vreme ce a ieșit la iveală atunci când bibliotecarii au decis să inventarieze volumele în timpul carantinei cauzate de COVID-19.

Întrebat de proveniența acesteia, specialistul a spus că nu este știută. „De fapt, totul este învăluit într-o umbră de mister. Multe obiecte din colecția noastră fie au fost aduse de-a lungul timpului, fie au fost donate”, a adăugat Isaac.

„Oliver Twiss”

O altă carte găsită în cadrul colecției este un fals: „Oliver Twiss”, o imitație nerușinată a operei clasice a lui Charles Dickens, Oliver Twist. A fost una dintre numeroasele romane plagiate a lui Dickens de către viitorul magnat al presei, Edward Loyd, care afirma că tot ceea ce face este să ofere oamenilor o șansă de a se bucura de aceste romane populare – în condițiile în care editorii lui Dickens refuzau să pună în circulație și variante mai ieftine și accesibile.

Dickens s-a înfuriat în urma acestui furt intelectual, iar editorii acestuia au intentat un proces în baza faptului că „Penny Pickwick” era o „imitație frauduloasă” a romanului „Documentele Postume ale Clubului Pickwick”. Mai mult, printre argumente se număra și faptul că romanul avea niște coperți ieftine care aveau scopul de a-l păcăli pe cititor să creadă că este cartea veritabilă.

Judecătorul a concluzionat că nimeni nu avea cum să fie păcălit de copia ieftină, context în care editorii au invocat argumentul drepturilor de autor pentru a proteja conținutul romanului.

În perioada respectivă falsurile erau la modă

Personajele din fals erau replici ale personajelor originale, cu variante ale numelor similare și comportamente grosolane, construite pentru a atrage atenția, sens în care pseudo-autorii și-au alocat o mulțime de drepturi de a modifica firul narativ. Oliver Twiss de exemplu, este pedepsit pentru că a ținut piept bătăușilor, nu pentru că ar fi cerut mai multă mâncare, iar mai târziu ajunge să obțină o diplomă de la Oxford.

Rhian Isaac încurajează pe oricine să vină și să arunce o privire asupra acestor ciudate volume. Ba mai mult, muzeul pune la dispoziție chiar și lupe, pentru a se putea citi. „Le cerem oamenilor să ne contacteze, iar noi putem aduce aceste exemplare spre a fi cercetate”, a subliniat Isaac.

„Nu este nevoie să ai pregătire de specialitate. Dacă pur și simplu ești interesat, noi le putem aduce pentru a fi studiate în clădirea bibliotecii, care este un loc minunat pentru cercetare. Am prefera ca aceste volume să fie citite. Aceasta este și menirea lor, motiv pentru care îi încurajăm pe oameni să facă mai degrabă acest lucru decât să privească de la distanță”, a mai precizat specialistul.

https://www.descopera.ro/istorie/20050836-o-biblie-in-miniatura-descoperita-la-biblioteca-centrala-din-leeds-care-este-povestea-sa

Comments are closed.