Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhul Kirill, aspru criticat de Papa Francisc: „Dumnezeu nu susține războiul”

Dumnezeu nu susține războiul, a declarat miercuri, Papa Francisc, într-o aparentă critică la adresa patriarhului rus, potrivit Reuters.
Papa Francisc a declarat că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, ceea ce reprezintă o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei.
Aflat în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii. Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras înainte de eveniment.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii”

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegație condusă de numărul doi, mitropolitul Anthony, care s-a întâlnit pentru scurt timp cu papa.
„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus Francisc.

Patriarhul Kirill, „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin

La începutul acestui an, Papa a spus că patriarhul Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al președintelui rus Vladimir Putin. Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion al unui Occident „decadent”. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Mitropolitul Anthony a declarat reporterilor că întâlnirea sa cu papa a fost „foarte cordială”, dar a spus că remarca lui Francisc despre Kirill, „băiatul de altar”, nu a fost „de ajutor pentru unitatea creștinilor” și a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.
Anthony a mai spus că papa i-a spus că vrea să aibă o a doua întâlnire cu Kirill. Prima a fost în Cuba, în 2016.

https://www.descopera.ro/dnews/20178448-patriarhul-kirill-aspru-criticat-de-papa-francisc-dumnezeu-nu-sustine-razboiul

Comments are closed.