Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Studiu: Credinţa în iad scade numărul de infracţiuni

credinta_in_dumnezeu_afecteaza_rata_criminalitatii (Foto: africaw.com)Un studiu realizat de psihologii de la Universitatea din Oregon a relevat că există o relaţie de tip cauză-efect între perspectiva despre paradis şi iad a locuitorilor unei ţări şi rata criminalităţii acesteia.

Astfel, credinţa într-un Dumnezeu care pedepseşte înseamnă mai puţine infracţiuni, în timp ce credinţa într-un Dumnezeu iertător se traduce prin mai multe infracţiuni. Studiul a fost pus pe acelaşi palier cu un altul, realizat anul trecut, pe un eşantion reprezentativ de elevi din aceleaşi 67 de ţări cu primul. La fel, credinţa studenţilor într-un Dumnezeu iertător/punitiv le-a influenţat comportamentul în timpul examenelor: cei care credeau într-un Dumnezeu iertător erau mai înclinaţi să copieze la examene.

 

Pentru a realiza comparaţia cu rata criminalităţii, cercetătorii au luat în considerare religia majoritară şi au studiat efectele corelative între aceasta şi factori ai criminalităţii, precum răpiri, omucideri, furturi, jafuri, violuri, asalturi, trafic de persoane şi infracţiuni cauzate de consumul de droguri.

 

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 143.197 de persoane, din 67 de ţări, pe o perioadă de 26 de ani.

Lasati un raspuns